Slankenyt nr. 12. 21. september 2003
1) VI BLIVER FEDERE OG FEDERE
2) PAS PÅ TALJEMÅLET
3) TE SLANKER
1) VI BLIVER FEDERE OG FEDERE
40 procent af voksne danskere lider af overvægt - heraf er 13-15 procent egentligt fede. Det vil sige, at 350.000 voksne danskere lider af fedme
(Søndagsavisen 23. - 24. august 2003)
En undersøgelse fra Skejby Sygehus viser, at antallet af overvægtige og fede danske kvinder blev fordoblet fra 1989 til 1999.
Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO vil 40 pct. af alle europæere være fede i 2030, hvis den nuværende stigningstakt i europæernes vægt fortsætter.
(Børsen 18. august 2003)
Hvad kan du gøre?
En af grundene til, at vi bliver federe og federe er, at vore fødevarer er fyldt med netop de ting som enten gør os overvægtige, eller som ødelægger vores smagsløg og naturlige appetitregulering.Det gælder om at ændre og forbedre kost og livsstil som beskrevet i bogen Sikker Slank i 7 trin.
2) PAS PÅ TALJEMÅLET
Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse dokumenterer, at der også er god grund til at måle taljemålet sammen med BMI, fordi taljemålet i sig selv udgør en helbredsrisiko.
Overvægt har stor betydning for, om man udvikler f.eks. hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer.
Selv om man har et BMI på f.eks. 24, er det ikke ensbetydende med, at man ikke har nogen helbredsrisiko. Taljemålet fortæller måske noget andet. Undersøgelsen er offentliggjort i det ansete internationale tidsskrift Obesity Research.
Kommentar
Overvægtige, som ikke har mod på at tabe sig, kan væsentligt mindske de sundhedsskadelige virkninger af deres overvægt ved:
1) At dyrke motion hver dag. Lidt har også ret.
2) At spise rigelige mængder grøntsager hver dag.
3) At få nok søvn.
Det er med andre ord forholdsvist let at mindske risikoen for de sygdomme, som overvægtige ellers er mere udsatte for.
3) TE SLANKER
En god kop te er både læskende og beroligende. Nu viser forskning, at tedrikkere opnår en række andre fordele for helbredet, ikke mindst forebyggelse af brystkræft og prostatakræft, sænkning af blodtrykket og beskyttelse mod overvægt.
Det gælder, uanset om teen drikkes som grøn eller sort te, der blot er henholdsvis ugærede og gærede blade af busken Camellia sinensus.
Forskerne bag en af undersøgelserne indrømmer dog, at det er svært at adskille den gavnlige effekt af teen fra det faktum, at tedrikkere som regel lever sundere end befolkningen i almindelighed.
Forsøget er offentliggjort i tidsskriftet The Pharmacogenomics Journal.
(berlingske.dk 28. august 2003)