Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 132. Uge 47, 2009

Flere kostfibre trimmer taljen

... i det mindste blandt børn og unge.

Blot lidt flere fibre i kosten kan hjælpe med at trimme taljemålene.

Med to års mellemrum undersøgte forskerne kostvanerne hos 85 overvægtige drenge og piger mellem 11 og 17 år.

Mængden af taljefedt steg 21 % blandt de børn og unge, der spiste mindre kostfibre, hvorimod de børn og unge, der øgede deres fiberindtagelse, oplevede 4 % mindre fedt om taljen.

Forskerne konkluderer fra undersøgelsen, at selv en lille forøgelse af den daglige indtagelse af kostfibre på nogle få gram over en periode på 1-2 år, har stor indflydelse på mængden af mavefedt, og vil hjælpe børn og unge med ikke at tage for meget på om maven.

Kilde: Jaimie N Davis m.fl.
Inverse relation between dietary fiber intake and visceral adiposity in overweight Latino youth
American Journal of Clinical Nutrition, November 2009. 90: 1160-1166. doi:10.3945/ajcn.2009.28133

Kommentar:

Mængden af fibre i kosten viser en del om, hvor mange sunde fødevarer, vi spiser, eftersom alle sunde fødevarer indeholder kostfibre, og de mindre sunde ikke gør. Sundere kost (mere frugt, grønsager og fuldkorn) betyder også flere fibre i kosten.

Vi spiser især alt for meget fiberfattigt hvidt brød. Skift det hvide brød ud med fuldkornsbrød og spis mere grønt. Det er en enkel vej til sundere kost og et lidt lettere vægttab.


Mails vedr. kalorietabel, proteinindhold i fødevarer mv.

Efter jeg ændrede www.kalorietabel.dk, har jeg modtaget en del mails fra brugere, der er utilfredse med, at jeg har fjernet kolonnerne med protein, kulhydrat, kostfibre og fedt.

Derfor lige en forklaring, der måske også på andre måder vil interessere dig.

Jeg har fjernet disse tal, fordi mange brugte dem forkert eller gav dem al for stor betydning.

For det første er kvaliteten ofte vigtigere end mængden.

Det er fx ikke mængden af kulhydrat, der er vigtig, men kvaliteten. Det er glimrende at spise en kulhydratrig kost — men kun, hvis du vælger de sunde kulhydrater, og ikke, hvis de fleste kulhydrater er i form af raffineret sukker, hvidt brød, slik o.l.).

Det er fx nødvendigt, at få en passende mængde sunde fedtstoffer i maden, hvorimod det er bedst at undgå for mange af de usunde mættede fedtstoffer.

Det er også et problem, at den måde, man udregner tal for protein, kulhydrat, fedt og andre næringsstoffer, kan være misvisende.

Jeg vil senere indføre disse kolonner igen, men med mere præcise tal, og samtidig forsøge at introducere en ny måde at tænke ernæring på — hvilket ikke er helt så ligetil på en hjemmeside, der egentlig blot var ment som en online kalorietabel.

Kort fortalt giver den måde, vi er vant til at vurdere næringsindhold i fødevarer, anledning til en lang række problemer og misforståelser.

En læser skrev fx ...

”Det er trist at du har fjernet proteinerne i din kalorietabel. Det var en kolonne jeg brugte meget, da jeg er tæt på at være veganer og har brug for at se proteinerne i de enkelte madvarer. Kunne den kolonne mon komme på igen?”

Et godt eksempel på, hvordan tal for protein mv. — der er udregnet på den traditionelle måde — let bliver misvisende. Når fx vegetarer og andre kun kigger på protein i forhold til gram i tabellen for at sikre, at kosten indeholder nok protein, får de let den opfattelse, at fx grønsager er meget fattige på protein.

100 gram kyllingekød indeholder ca. 130 kalorier og 20 gram protein. Det svarer rundt regnet til 15 gram protein per 100 kcal.

Blomkål, indeholder 28 kcal. per 100 gram, og er derfor — hvad det angår — super slankekost. Men når vi så ser på tabellen over proteinindhold opdager vi, at der kun er sølle 2,4 gram protein i 100 gram blomkål. Det kan få en del mennesker til fx at vælge kylling i stedet for blomkål, eller sammen med blomkål og andre grønsager, for ”at få nok protein”.

Men når vi regner lidt på, hvor meget protein, blomkål indeholder i forhold til kalorieindholdet, bliver det til omtrent 9 gram protein per 100 kcal.

Det betyder faktisk, at hvis halvdelen af dine daglige kalorier kom fra blomkål, ville det allerede give dig nok protein. Så meget blomkål spiser du naturligvis ikke, men blot som et eksempel. Pointen er, at proteinmangel ikke kan opstå, hvis kosten indeholder masser af grønsager og andre sunde fødevarer.

I næste slankenyt vil jeg forsøge at uddybe emnet lidt, men du er velkommen til at komme med kommentarer og spørgsmål.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab