Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 133. Uge 49, 2009

Kalorier og næringsstoffer

Som nævnt i sidste nyhedsbrev har flere læsere undret sig over, hvorfor jeg fjernede kolonner med blandt andet protein, kulhydrat og fedt på www.kalorietabel.dk.

Denne gang lidt mere om, hvorfor den måde, vi er vant til at vurdere næringsindhold i fødevarer på, ofte giver anledning til en lang række problemer og misforståelser.

Når vi vurderer og tænker næringsstoffer i forhold til vægt, får vi den opfattelse, at de mest koncentrerede fødevarer er de sundeste.

Vi får også den ide, at agurker, salatblade, tomater mv. er fattige på næringsstoffer.

Vi har lært, at der kun er én måde at vurdere næringsindhold i fødevarer på — nemlig den, du finder i tabeller over næringsstoffer. Det er ikke korrekt. Der er to grundlæggende metoder, hvoraf den mest simple og letteste at forstå er den, vi normalt bliver præsenteret for — nemlig næringsstoffer i forhold til vægt. Men denne metode kan give anledning til mange unødvendige bekymringer eller uhensigtsmæssige valg af fødevarer.

Det handler jo ikke om, at vi skal spise en vis mængde mad i VÆGT — altså hvor mange vitaminer mv., der er i fx 100 gram af et fødemiddel.

Vi bør spise for at tilfredsstille vores behov for energi (kalorier) og nødvendige næringsstoffer, ikke for at indtage en vis vægt af fødevarer.

Det gælder om, at vi får alle de nødvendige næringsstoffer indenfor den mængde kalorier/energi, vi har brug for. Og det handler naturligvis om at indtage færre kalorier, end du forbruger, hvis du ønsker at tabe dig.

Lad os tage et eksempel, hvor vi sammenligner indholdet af næringsstoffer i en mager bøf (fremstillet af magert oksekød). Og her har vi været venlige, da regnskabet ser meget værre ud, hvis vi vælger normalt oksekød.

Efter den traditionelle metode, ser det sådan ud ...

Per 100 gram Magert oksekød Broccoli
Kcal. 155 45
Protein 21 g 5,3 g
E-vitamin 0,23 mg 1,3 mg
K-vitamin 0 260 mcg
Folat 7,3 mcg 239 mcg
C-vitamin 0 121 mg
Kalium 325 mg 393 mg
Kalk/calcium 5 mg 44,2 mg
Kostfibre 0 3,2 g


Selv når vi ser på næringsstoffer i forhold til vægt, kan vi se, at broccoli indeholder langt flere af de næringsstoffer, som mange får for lidt af (kalk, E-vitamin, folat, kalium, calcium og kostfibre).

Den eneste fordel, der umiddelbart ser ud til at være ved at vælge bøffen, er det højere indhold af protein. Det vil dog trods alt nok overraske mange, at broccoli indeholder hele 5 gram protein per 100 gram, eftersom vi normalt får den opfattelse, at protein nærmest kun er noget, vi får fra kød og andre animalske fødevarer.

Broccoli indeholder ¼ af den mængde protein, vi finder i bøffen, når vi udregner på denne måde.

Lad os nu sammenligne, hvor mange af disse næringsstoffer, der er i 100 kcal. magert oksekød og broccoli (en mere præcis måde at udregne næringsstoffer på).

Det ser sådan ud:

Per 100 kcal. Magert oksekød Broccoli
Protein 13,5 g 11,7 g
E-vitamin 0,15 mg 2,9 mg
K-vitamin 0 577 mcg
Folat 4,3 mcg 531 mcg
C-vitamin 0 268 mg
Kalium 209 mg 873 mg
Kalk/calcium 3,2 mg 98 mg
Kostfibre 0 7,1 g


Hvis du, teoretisk set, fik hele dit kaloriebehov dækket ved at spise broccoli, vil du få omkring 250-300 gram protein (mindst fem gange så meget som du kan klare dig med).

Det er korrekt, at protein i animalske fødevarer er sammensat på en måde, så de udnyttes mere effektivt af kroppen. Det er dog ikke relevant, da vegetabilske fødevarer alligevel indeholder mere end nok protein.

Hvis du ønsker at få godt med protein, er det meget sundere at få protein fra grønsager og andre vegetabilske fødevarer, end at indtage animalsk protein, og derved øge risikoen for alvorlige sygdomme. Hvis du indtager mange animalske fødevarer, for at få nok protein, spiller du faktisk hasard med dit helbred.

Du behøver derfor ikke at bekymre dig om protein. Proteinmangel forekommer ikke, medmindre du spiser ekstremt usundt, og fx får alt for mange kalorier fra raffinerede fødevarer som sukker og olie.

Som du også kan se fra tallene ovenfor, får du LANGT flere næringsstoffer fra fx broccoli (og det samme gælder alle andre grønsager) end fra kød.

Spis sundt og næringsrigt. Tab dig på en sund måde. Spis masser af grønsager!

Kilder blandt andet:
Tabeller med næringsindhold fra foodcomp.dk
Eat to Live af dr. Joel Fuhrman
T. Colin Campbell Foundation

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab