Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 148. Uge 40, 2010

Er mælk bedre end sit rygte?

Dansk forskning støttet af mejeriindustrien viser, at kalk i mælk muligvis kan være en hjælp til at forebygge fedme og måske give et lille vægttab.

Kalcium fra mejeriprodukter hæmmer nemlig kroppens fordøjelse af fedt og øger udskillelsen af fedt med afføringen, hvilket i nogle tilfælde muligvis kan være med til at forebygge fedme.

Janne Lorenzen, som har stået for undersøgelsen, og hendes forskerkolleger har beregnet, at der skal ekstra 1.200 mg kalcium fra mælk om dagen til for at opnå et relativt beskedent årligt vægttab på ca. 2,2 kg.1)

Det antages, at 1.200 mg ekstra kalk dagligt fra mejeriprodukter kan give et årligt vægttab på 2,2 kg, men det er ikke bevist i undersøgelsen.

Spørgsmålet er også, om det er særlig smart med så meget ekstra kalk.

En større gennemgang af videnskabelige undersøgelser om kalktilskud (en såkaldt metaanalyse) viser, at kalktilskud uden tilsat D-vitamin til personer, der i forvejen har højt indtag af kalk fra kosten, er forbundet med ca. 30 % øget forekomst af blodpropper.2)

Vi ved altså, at mennesker, der allerede får nok kalk i kosten, øger risikoen for blodpropper ved at tage yderligere kalk i form af kosttilskud. Det er ikke sandsynligt, men dog muligt, at det samme gælder mennesker, der fx begynder at indtage 1.200 mg ekstra kalk fra mejeriprodukter (svarer til en liter skummetmælk dagligt).

Et mindre men grundigt studie af 10 overvægtige eller fede deltagere med lav calciumindtagelse — offentliggjort i ”American Journal of Clinical Nutrition” — har faktisk vist, at kalcium fra mejeriprodukter ingen virkning har på hverken stofskiftet eller kropsvægt.

Deltagerne fik 800 mg calcium dagligt fra mejeriprodukter i fem uger, uden nogen målbar virkning på stofskifte eller vægt.3)

Endnu et studie viste for nylig, at tilskud af calcium ingen virkning har på vægten. 340 overvægtige eller fede voksne med en gennemsnitsalder på 39 fik enten placebo (snydetabletter uden calcium) eller 1.500 mg calcium hver dag sammen med maden i en periode på to år.

I starten af undersøgelsen fik de fleste deltagere mindre end de anbefalede 1.200 mg calcium per dag.

Efter to år kunne forskerne ikke observere en virkning på vægten fra calciumtilskud.4)

Der er både undersøgelser, der tyder på, at magre mejeriprodukter kan medvirke til et beskedent vægttab, undersøgelser der tyder på det modsatte og undersøgelser der viser, at det hverken gør fra eller til.

Hvis du vælger at drikke mælk er det vigtigt, at du vælger de magre produkter, men lad være med at drikke mere mælk i håb om, at det hjælper dig ned i vægt. Det sker nok ikke og måske tværtimod.

Hvis du fravælger mælk og mejeriprodukter er det vigtigt, at du ikke i stedet slukker tørsten i væske med kalorier (fx sodavand, juice, te med sukker, kaffe med fløde e.l.). Det er naturligvis også vigtigt, at du får nok kalk fra vegetabilske fødevarer (ikke svært) og/eller evt. fra kosttilskud.

www.kalorietabel.dk kan du se hvor meget kalk de forskellige fødevarer indeholder, både i forhold til vægt og kalorieindhold.

---

Kilder:

1) Niels-Bjørn Albinus
Mælk er bedre end sit rygte
Dagens Medicin 14.4.2010

2) Ian R Reid m.fl.
Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis.
BMJ, 2010;341:c3691; Published online 29 July 2010
DOI:10.1136/bmj.c3691

3) Bortolotti M, Rudelle S, Schneiter P, m.fl.
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 88, No. 4, 877-885, October 2008.
Dairy calcium supplementation in overweight or obese persons: its effect on markers of fat metabolism

4) Jack A. Yanovski, MD m.fl.
Effects of Calcium Supplementation on Body Weight and Adiposity in Overweight and Obese Adults. A Randomized Trial.
Annals of Internal Medicine, June 16, 2009. 16 June 2009 | Volume 150 Issue 12 | Pages 821-829

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab