Slankenyt nr. 175. Uge 27, 2011
Vægtændringer fra ændringer i kost og livsstil
Forskerne analyserede data om 120.877 amerikanske kvinder og mænd fra tre store studier, der registrerede ændringer i livsstilsfaktorer og vægt hvert fjerde år over en 20-årig periode.
Forbindelsen mellem livsstilsændringer og vægtstigning var forbavsende ens i alle tre undersøgelser.
Det var især kosten, der påvirkede vægten, men de personer, der øgede deres fysiske aktivitet i perioden, havde tendens til a tage mindre på. Og hver time dagligt foran fjernsynet gav (i hver fireårig periode) i gennemsnit ekstra 140 gram vægt.
Resultaterne viste også, at dem, der sov 6-8 timer om natten, ikke tog så meget på som dem, der sov mindre end 6 eller mere end 8 timer.
De fødevarer, der var forbundet med den største vægtstigning i løbet af hver fireårig periode, var daglig indtagelse af (for hver daglig portion):
- kartoffel chips: 760 gram
- kartofler (kogt, most eller stegt): 580 gram
- sukkersødede drikkevarer: 450 gram
- uforarbejdet kød: 430 gram
- forarbejdet kød: 420 gram
- alkohol: 190 gram (for hver daglig genstand).
Fødevarer der var forbundet med mindre vægtforøgelse:
- grønsager: 100 gram
- fuldkorn: 170 gram
- frugt: 220 gram
- nødder: 260 gram
- yoghurt: 370 gram.
Frank Hu, professor i ernæring og epidemiologi ved Harvard School of Public Health og ledende forsker i studiet, udtaler: "Ideen om, at der ikke er gode eller dårlige fødevarer, er en myte, der skal aflives".
Vægtændringerne ved hver af de vurderede livsstilsændringer var forholdsvis lille. Men når de lægges sammen, især hvad angår kost, betyder de noget.
Undersøgelsen viser ikke, at bestemte fødevarer såsom nødder rent faktisk vil give vægttab, uanset hvor mange kalorier, du indtager. Det er sandsynligt, at mennesker, der spiser sundere fødevarer reducere deres indtag af andre mere kalorierige fødevarer, og derfor taber sig.
At yoghurt var forbundet med mindre vægtstigning, har muligvis at gøre med, at bakterierne i yoghurt kan gavne eller ændre bakteriesammensætningen i tyktarmen. Almindelige mælkeprodukter gjorde hverken fra eller til i undersøgelsen.
Kilder:
*) Frank B. Hu, M.D., Ph.D. m.fl. Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight Gain in Women and Men. The New England Journal of Medicine 2011; 364:2392-2404June 23, 2011
*) Pressemeddelelse fra Harvard School of Public Health June 23, 2011.
*) NHS choices. Diet, lifestyle and long-term weight gain. Analysis by Bazian.
Kommentar:
Selv om vi skal være forsigtige med at konkludere alt for meget fra studiet, giver det os i det mindste nogle fingerpeg om, hvilke kostvaner, der vil forebygge overvægt og fedme.
Jeg tvivler på, at kartofler giver vægtstigning som nævnt i undersøgelsen, selv om kartofler indeholder en del flere kalorier end andre grønsager. Kogte og bagte kartofler mætter godt i forhold til kalorieindholdet, og burde derfor ikke medvirke til vægtstigning.
Kartofler suger en masse fedtstof, når de steges, så stegte kartofler vil give en masse ekstra kalorier.
Vi kan også mistænke at grunden til at grønsager gav et forholdsvist lille vægttab — og kartofler tilsyneladende fik vægten til at stige — kan have at gøre med, at mange bruger kalorierig sovs eller dressing på grønsager/kartofler.
Her et lille uddrag fra et foredrag af Dr. John McDougall om kartofler:
Potatoes: The perfect food — John McDougall MD
Yoghurt har muligvis en virkning fordi den kan forbedre tarmfloraen, hvis der fx er problemer pga. usunde kostvaner. Det er tvivlsomt at yoghurt vil hjælpe, hvis du allerede spiser sundt, og ikke har brug for at styrke din tarmflora.
Det er bedre at sikre en sund tarmflora på anden måde. Det er muligt at de mennesker, der ikke har problemer med maven, heller ikke vil have gavn af yoghurt.
Efter min mening er det sundest helt at undgå mælkeprodukter.
Bemærk at dette ikke er en undersøgelse, der siger ret meget om, hvordan du bedst taber dig, hvis du allerede er overvægtig, men det står klart fra undersøgelsen, at kød og andre animalske kilder til protein hverken forebygger eller løser vægtproblemer og at frugt, grønsager og fuldkorn medvirker til vægttab.
Slanketip ...
Vælg brød bagt af fuldkornsmel.
Det er ikke altid lige let at få fat på fuldkornsbrød, men produkter med et højt indhold af fuldkorn er sundere og mætter mere, bl.a. fordi de indeholder flere kostfibre.
Læs mere om fuldkorn på fuldkornsprodukter.dk