Slankenyt nr. 19
17. februar 2004
1) Afhængig af mad?
2) Grapefrugt gør det lettere at komme ned i vægt
3) Kalcium slanker
4) MAIL: Spørgsmål om asiatisk mad
Kære Læser
En halv grapefrugt til hvert måltid - f.eks. som dessert - er både sundt og hjælper dig ned i vægt. Det viser en ny undersøgelse. Mere om det i denne uge.
Med venlig hilsen
John Buhl
1) Afhængig af mad?
Overvægtige mennesker har en trang til mad som narkomaner har til stoffer, viser undersøgelse fra det officielle amerikanske organ for misbrugsbekæmpelse, The National Institute on Drug Abuse, NIDA.
Der er samtidig sammenhæng mellem overvægt og depression, viser en anden undersøgelse fra lægevidenskabeligt fakultet Harvard Medical School. Denne undersøgelse påviser, at der er en sammenhæng mellem fedme og depression, da mange deprimerede børn i USA spiser mere junkfood end andre børn.
(Politiken.dk, Ole Terney, 8 februar 2004)
Kommentar:
Overvægtige - især svært overvægtige - skal ikke "bare" ændre deres vaner.
De skal på afvænning!!
Der er mange forskellige stoffer i drikke- og fødevarer, vi kan blive afhængige af, og som kan gøre vægttab besværlig - ja næsten umulig.
Selv så almindelige ting som sukker og hvidt brød kan skabe afhængighed.
2) Grapefrugt gør det lettere at komme ned i vægt
Forskere udførte et 3-måneders studie af 100 fede voksne, som var inddelt i tre grupper, for at se om grapefrugt havde en virkning på vægttab.
Den første gruppe spiste en halv grapefrugt ved hvert måltid tre gange om dagen og tabte i gennemsnit 1,6 kilo.
Den anden gruppe, som spiste en lignende kost, men uden grapefrugt, tabte kun 230 g i gennemsnit, og den 3. gruppe drak grapefrugt juice og tabte 1,5 kg i gennemsnit.
Nogle af de deltagere, som spiste grapefrugt, tabte helt op til 4,5 kg.
Det viste sig også, at grapefrugtgruppen havde reduceret niveau af insulin og glukose, hvilket måske er forbundet med vægttab.
Forskerne mener, at enzymerne, som findes i grapefrugt, påvirker den måde kroppen behandler sukker og gør det mindre tilbøjelig til at blive deponeret som fedt.
Forskerne bag undersøgelsen mener, at grapefrugt måske kan være med til at beskytte overvægtige mod diabetes.
(Telegraph.co.uk January 29, 2004)
3) Kalcium slanker
Undersøgelser tyder på, at især folk, der har et lavt indtag af kalcium, kan få gavn af at indtage flere mejeriprodukter. Hvis man f.eks. øger sit kalcium-indtag med 50 % gennem fedtfattige mejeriprodukter, kan man tabe et par kilo om året.
Forskerne ved endnu ikke præcist hvorfor, kalcium får folk til at tabe sig, men det er muligvis fordi, kalcium påvirker fedtcellernes stofskifte og medfører en bedre fedtforbrænding. En anden årsag kan være, at kalken binder fedtet i tarmen og dermed forlader kroppen.
Det er vigtigt at indtage mejeriprodukter med et lavt fedtindhold, hvis man vil opnå effekten. Der er nemlig den samme mængde kalcium i f.eks. skummetmælk og sødmælk.
(Jyllands-Posten 30 januar 2004; Børsen 2. februar 2004)
Kommentar:
Det er ikke første gang, at en undersøgelse har vist, at nok kalcium kan medvirke til et mindre vægttab. Men det har efterfølgende vist sig, atdet nok alligevel ikke forholder sig sådan.
Læs f.eks. mere om kalk og knogler
4) MAIL: Spørgsmål om asiatisk mad
Hej John
Jeg har et par spørgsmål om asiatisk mad. I vores familie spiser vi wok-retter og supper, hvori der indgår meget chili, hvidløg, ingefær og szeszuan-peber mm. - er det usundt med så mange krydderier? Hvordan med soyasauce og tofu?
På forhånd tak
Silke
Hej Silke
Det kan let blive for meget med krydderier (stærke krydderier svækker dine smagsløg), men krydderier gør jo også maden mere spændende. En fordel ved visse krydderier - bl.a. chili og ingefær - er, at de øger stofskiftet.
Tofu er en glimrende proteinkilde. Soyasauce er i orden.
Asiatisk mad er generelt set god slankemad (hvis der ikke anvendes for meget olie/sukker).
Med venlig hilsen
John Buhl