Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 201. Uge 6, 2012

Nyt studie: Kalorier afgør vægten uanset hvor de kommer fra

Mange, der forsøger at tabe sig, går meget op i, hvor meget protein og kulhydrat, de indtager.

Men hvor kalorierne kommer fra ser ikke ud til at betyde noget for vægten.

Det viser en helt ny undersøgelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition.

Når du taber dig, taber du både kropsfedt og muskelmasse. Det er uundgåeligt, men der har været tvivl om, hvorvidt det er muligt at mindste tabet af muskelmasse under vægttab ved at spise proteinrig mad.

Det ville forskerne undersøge.

De ønskede blandt andet at afgøre, om en bestemt fordeling af fedt, protein og kulhydrat, var bedst til at bevare muskelmasse.

Forskerne delte flere hundrede overvægtige op i fire grupper, der skulle følge fire forskellige diæter:

1) Gennemsnitlig proteinindhold, lavt fedtindhold og højere indhold af kulhydrater.

2) Højt proteinindhold, lavt fedtindhold og højere indhold af kulhydrater.

3) Gennemsnitligt proteinindhold, højt fedtindhold og lavere indhold af kulhydrater.

4) Højt proteinindhold, højt fedtindhold og lavt indhold af kulhydrater.

Hver af de fire diæter var udarbejdet, så de skar 750 kalorier vær fra den daglige kost.

Efter seks måneder og igen to år efter, deltagerne begyndte på de foreskrevne diæter, kontrollerede forskerne deltagernes vægt, fedtmasse og muskelmasse.

Efter 6 måneder havde deltagerne i gennemsnit tabt 4,2 kilo fedt og 2,1 kg muskelmasse — uanset om kosten indeholdt 15% eller 25% protein, 20% eller 40% fedt, 35 eller 65% kulhydrat.

Mange af de mennesker, der var med fra starten, faldt efterhånden fra, og de kostvaner deltagerne fulgte efter to år, var ikke præcist dem, de var blevet tildelt.

Alle fire grupper endte til sidst med at få omkring 20 procent af deres kalorier fra protein efter to år. Ingen af diæterne var altså lettere at overholde, end de andre.

Deltagerne var i gennemsnit i stand til at opretholde et vægttab på mere end 3,6 kg efter to år. Inkluderet i dette var næsten 1,4 kg tab af abdominal fedt (fedt på maven), et fald på mere end syv procent.

Konklusionen på undersøgelsen blev, at deltagerne tabte mere fedt end muskelmasse på alle fire diæter. Deltagerne tabte sig lige meget på alle fire diæter, og alle diæter gav samme tab af fedt- og muskelmasse.

Kilde: Russell J de Souza, George A Bray, m.fl.
Effects of 4 weight-loss diets differing in fat, protein, and carbohydrate on fat mass, lean mass, visceral adipose tissue, and hepatic fat: results from the POUNDS LOST trial. American Journal of Clinical Nutrition March 2012 ajcn.026328. First published January 18, 2012, doi: 10.3945/ajcn.111.026328

Kommentar:

Det sidste ord er helt sikkert ikke sagt i denne sag. Ikke mindst fordi der er store økonomiske interesser på spil, og både kød- og mejeriindustrien (og de eksperter, de har på lønningslisten) vil givetvis fortsat gøre meget for at overbevise os om, at det er sundt eller i orden at indtage pænt store mængder mejeriprodukter og kød, og at det endda vil være med til at løse vægtproblemer.

Det er meget uheldigt eftersom en kost, der indeholder meget kød og andre animalske fødevarer, er skidt for helbredet, skidt for miljøet og alligevel ikke løser vægtproblemer.

Vi kan indtil videre med rimelig sikkerhed konkludere:

1) Det hjælper ikke på muskelmassen at indtage mere protein, hvis du allerede får nok (logisk nok, da kroppen ikke kan bruge overskud af protein til at bygge eller vedligeholde muskler). Du forhindrer for meget tab af muskelmasse ved at få nok protein (det får du allerede i en almindelig fornuftig kost) og ved at motionere og styrketræne.

2) En proteinrig kost gør det ikke lettere at komme ned i vægt.

3) Det er ikke lettere at fastholde en diæt, fordi den er proteinrig. Det er ikke lettere at bevare vægttabet.

Selv om vi i Danmark har mange såkaldt eksperter, der er "om sig" i pressen og ugeblade — hvor de argumenterer for, at vi skal spise animalsk protein eller mere animalsk protein — er der ikke dokumentation for, at det har betydning.

Ingen grund til at gå op i en speciel fordeling af fedt, protein og kulhydrat. Fokuser på at spise sundt uden for mange kalorier (indtag færre kalorier, end du forbruger) og dyrk motion.

Læs kort om mit bud på et fornuftigt slankeprogram på slankeprogram.dk


Mail: Hvordan taber jeg mig uden for mange grøntsager?

Næsten alle de slankekure jeg har været på vil have mig til at spise mange grøntsager ... men jeg kan ikke fordrage grøntsager!! Lidt er i orden, men når det meste er grønt er maden så kedelig, at jeg ikke gider spise den ... og så "kommer jeg til" at øse mere kød og pasta/kartofler op i stedet for!!

Kan jeg ikke tabe mig uden alle de grøntsager?!?!

Hilsen
Niels

Hej Niels

Det kan du sagtens, men hvis du vil tabe dig på en sund og fornuftig måde, skal du spise mange grønsager.

Det lærer du bare. Det er ikke svært!

Hvad du kan lide og ikke lide er mest et spørgsmål om vaner.

Det handler om, at du vænner dine smagsløg til at spise sund mad uden for mange kalorier.

Efter nogle uger med mange grønsager i din kost — hvor du samtidig lære at tilberede dem, som du bedst kan lide — kan du ikke længere undvære dem :-)

Med venlig hilsen
John Buhl

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab