Slankenyt nr. 209. Uge 14, 2012
Tager du på af planteolie?
Det kan give mange ekstra kilo at indtage vegetabilske olier.
En norsk undersøgelse tyder på en tæt sammenhæng mellem omega-6 fedtstoffer i kosten og udviklingen af overvægt og fedme.
Omega-6 fedtstoffer findes især i vegetabilske olier som majsolie, sojaolie og solsikkeolie, men også i fx kød, æg og mejeriprodukter.
Det er dyreforsøg, der har vist, at et højt indtag af omega-6 får appetitten til at stige. En gruppe af mus blev fodret med en stor mængde omega-6 fedtsyre, mens en anden gruppe mus fik en blanding af omega-6 og omega-3 fedtsyre.
Musene, som kun fik omega-6, spiste mere og blev langt federe end de mus, der også fik omega-3.
I et parallelt forsøg, fandt forskerne, at mus, der fik meget omega-6, tog langt mere på, end mus fodret med lavt niveau af omega-6, uafhængigt af fødeindtagelse.
Kilde: Alvheim m.fl.
Dietary linoleic acid elevates endogenous 2-AG and anandamide and induces obesity, Obesity, Published online 15 February 2012, doi:10.1038/oby.2012.38.
Abstract
Læs evt. mere på Forskning.no
Kommentar:
Det er vigtigt at bemærke, at dette er et dyreforsøg, og resultatet mangler at blive be- eller afkræftet i studier med mennesker. Det er altså ikke sikkert, at en bedre balance mellem de essentielle fedtsyrer hjælper mennesker ned i vægt.
Men eftersom en fornuftig balance mellem omega-3 og omega-6 under alle omstændigheder er vigtig for alle kroppens celler — og sandsynligvis er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, type 2 diabetes og andre sygdomme — er der al mulig grund til at øge indtaget af omega-3 og/eller mindske indtaget af omega-6 i kosten.
Du kan få en bedre balance mellem 3 og 6 ved enten at tage mere 3 eller mindre 6. Koncentrer dig om at indtage mindre omega-6. Det er bedst.
Få de essentielle fedtsyrer fra vegetabilske fødevarer som fuldkorn, grønsager, bønner, nødder (især valnødder) og frø.
Hvis du anvender olie, så brug så lidt som muligt og vælg fx raspolie, når du steger, da den indeholder mere omega-3 og har en bedre balance mellem omega-3 og omega-6. Brug evt. også lidt hørfrøolie i dressing eller som kosttilskud, hvis du ønsker mere omega-3. Hørfrøolie er meget rig på omega-3.
Undgå fødevarer, der indeholder større mængder vegetabilsk olie. Det kan fx være almindeligt brød, kager, kiks, tærter, slik, chips, tun i olie, margarine, dressinger og færdigretter. Og naturligvis vegetabilske olier som majsolie, tidselolie, vindruekerneolie, sojaolie og solsikkeolie.
Spørgsmål om hele korn
Jeg vil gerne spørge, hvilke korn man kan bruge at koge? Du henviser til, at mætheden af kogte korn kan give mæthed i op til 16 timer. (slankenyt 202).
Senere nævner du f.eks. grød af boghvede, hirse, byg e.l. Jeg kender ikke så meget til brugen af boghvede, hirse eller byg og forbinder ikke boghvede med korn. Men så ender du med 'e.l.' Er der andre slags man kan bruge?
Så én ting mere: Speltmel er det bedre end hvedemel?
Eller er sigtet speltmel som almindeligt sigtet hvedemel?
Venlig hilsen
G. Vang
Hej G. Vang
Er der nogle hele korn, du ikke kan koge og bruge?
Det er korrekt, at fx boghvede og vilde ris ikke er rigtige korn (tror dog de vil virke nogenlunde på samme måde).
Mere om fuldkorn på www.fuldkornsprodukter.dk
Du kan købe hel hvede, hel spelt, hel rug, hel hirse og hel byg i flere helsekostforretninger, hvis dit supermarked ikke har.
Ingen særlig forskel på speltmel og hvedemel. Vælg fuldkornsmel, når du bager. Du kan dog (vist nok) købe fuldkornsspeltmel, men tvivler på det er bedre end grahamsmel/fuldkornshvedemel.
Med venlig hilsen
John Buhl