Slankenyt nr. 215. Uge 21, 2012
Vægttab mindsker inflammation
Inflammation (betændelse) er en forsvarsmekanisme, kroppen selv sætter i gang — fx pga. en infektion med bakterier eller virus.
En undersøgelse har vist, at overvægtige kvinder, som tabte mindst 5 procent af deres kropsvægt, havde en reduktion i markører for inflammation.
Altså et tydeligt tegn på, at vægttab mindsker tendensen til inflammation.
Kvinderne i forsøget deltog alle i et slankeprogram, som havde det mål, at deltagerne skulle tabe 10% af deres vægt i løbet af et år ved at ændre kosten med eller uden motion.
Forskerne målte niveauer af C-reaktivt protein, serumamyloid A, interleukin-6, leukocyt-og neutrofil hos 439 kvinder. Disse stoffer er markører for inflammation og siger noget om graden af betændelsestilstande i kroppen.
Efter et år var C-reaktivt protein reduceret med 36,1 procent i den gruppe, der kun tabte sig med kostændringer, og med 41,7 procent i den gruppe, der tabte sig både med kostændringer og motion. Interleukin-6 faldt med 23,1 procent i kostgruppen og 24,3 procent i kost- og motionsgruppen.
Forskerne fandt også, at motion uden samtidig at tabe sig med kostændringer kun havde ringe virkning på betændelsesmarkører.
Kilde: Anne McTiernan m.fl. Effects of a Caloric Restriction Weight Loss Diet and Exercise on Inflammatory Biomarkers in Overweight/Obese Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial. Cancer Res May 1, 2012 72:2314-2326; doi:10.1158/0008-5472.CAN-11-3092
Kommentar:
Overvægt øger tendensen til inflammation i kroppen. Det er ikke kun vægttab men også sundere livsstil, der mindsker inflammation. Fx:
- sund kost (masser af grøntsager suppleret med andre vegetabilske fødevarer, godt med omega-3 i kosten)
- god søvn, nok søvn, en god døgnrytme.
- mindre stress
- motion.
Mail: Forespørgsel omkring sukker
Jeg har nu gennem flere forskellige kost-kyndige personer hørt, at det ikke er fedtet med sukkeret, der gør os fede – er det korrekt i ”din verden”??
Der er snart så mange forskelligartede opfattelser af, hvad der kan og bør spises, hvis man vil tabe sig – ærgerligt, for det bevirker at man indimellem mister gejsten!!
Jeg har tidligere spist havregryn til morgenmad, men dette er – ifølge flere diætister – heller ikke smart, hvis man vil tabe sig. Hvad mener du??
Jeg ved godt, at man skal holde sig fra stivelse, såsom hvid pasta, hvide ris, kartofler og til dels rugbrød, men har nu erfaret, at der er en del sukker i rugbrød, som jo ellers også indeholder mange andre gode næringsstoffer – hvad er DIN mening om rugbrød??
Knækbrødet WASA SPORT – er det ok? som evt. erstatning for rugbrødet??
Vil glæde mig til at høre om din mening omkring sukker – som af mange betegnes som et giftstof!!! Af samme årsag kommer vel udtrykket ”sukkernarkoman”!!
Mvh
Kirsten
Hej Kirsten
Korrekt i min verden:
- Du tager på, hvis du indtager for mange kalorier, og det gælder uanset om de overskydende kalorier kommer fra kulhydrat, fedt, protein eller alkohol.
- Der er ikke noget galt med stivelse. Det er de raffinerede kulhydrater, du skal undgå — ikke kulhydrater eller stivelse som sådan. Du skal holde dig fra (kager, franskbrød mv., og vælge de rigtige fuldkornsprodukter. De mætter, er næringsrige, er fiberrige og indeholder en masse gavnlige vitaminer, mineraler og andet godt. Sukker er ikke gift, men medvirker af flere grunde til overvægt. Læs mere på www.fuldkornsprodukter.dk
- Havregryn og havregrød er fin og mættende morgenmad.
- Rugbrød er sundt, men ikke meget af det andet, der ofte puttes i (sukker, hvedemel, for meget salt). Find godt fuldkornsrugbrød, eller bag det selv.
- Undgå så vidt muligt sukker, olie og andre raffinerede fødevarer.
- Spis masser af grønsager suppleret med andre sunde vegetabilske fødevarer.
Læs mere i min bog Sikker Slank.
Med venlig hilsen
John Buhl
Slanketip fra en læser ...
Øllebrød uden sukker
Øllebrød uden sukker er fyldt med fibre og kaloriefattigt. Øllebrød er billigt - det giver følelse af mæthed og maven får noget at arbejde med.
Som mellemmåltid kan man spise 2-3 stykker knækbrød med højst mulig fiberindhold.
Spis varieret og glem endelig ikke de små mellemmåltider. Spis hellere små hyppige måltider end få store måltider.
Venlig hilsen
Eva Nüchel Petersen