Slankenyt nr. 227. Uge 36, 2012
Mere protein og mindre kulhydrat? (3)
To tidligere artikler om emnet:
Mere protein og mindre kulhydrat? (1)
Mere protein og mindre kulhydrat? (2)
Ønsker du en sund proteinrig kost gør du følgende:
1) Vælg fødevarer, der både indeholder kostfibre og protein. Det er fødevarer som bønner, ærter, linser, grøntsager og fuldkorn. Du kan se proteinindholdet i disse fødevarer på www.kalorietabel.dk
2) Fravælg tomme eller næsten tomme kalorier. Du skal ikke kun vælge proteinrige fødevarer, når du ønsker at sammensætte en proteinrig eller forholdsvis proteinrig kost, men også fravælge fødevarer, som ikke indeholder protein eller kun meget lidt protein. Dvs. at du bør undgå eller kraftigt begrænse indtagelsen af kalorier fra olie/fedt, sukker og alkohol (slik, kager, sodavand, vin, øl, chips o.l.).
Kun lidt eller ingen animalsk protein
Animalske kilder til protein — kød, æg, fjerkræ, mælkeprodukter og fisk — indeholder ingen gavnlige kostfibre. De indeholder også generelt langt færre gavnlige vitaminer, mineraler mv. end vegetabilske fødevarer.
Hvis du foretrækker også at inkludere animalske kilder til protein er her nogle forslag til, hvordan du kan begrænse eller måske helt undgå de potentielt sundhedsskadelige virkninger af animalske fødevarer:
- Indtag højst 300 gram kød om ugen.
- Undgå forarbejdet kød, altså kød konserveret ved rygning, saltning eller tilsætning af konserveringsmidler (kødpålæg, skinke, bacon, salami, hotdogs mv.).
- Begræns indtagelsen af fjerkræ til højst 300 gram om ugen.
- Indtag højst 300 gram fisk om ugen.
- Hold dig til højst 1-2 liter mælk og mælkeprodukter om ugen. Ingen eller kun lidt ost.
- Spis højst tre æg om ugen.
- Vælg fedtfattigt og økologisk, når du vælger animalske fødevarer.
Opskrifter med ekstra protein
I bogen 303 slankeopskrifter har jeg udregnet energiprocent fra protein ved de fleste opskrifter.
Mindst 40 af opskrifterne i bogen indeholder 15 - 20 % protein.
Lidt over 50 opskrifter indeholder mellem 20 og 25 % protein.
Over 130 opskrifter indeholder mere eller væsentlig mere end 25 % protein.
Bogen indeholder mange opskrifter med både animalsk og vegetabilsk protein.
Vælg e-bogen, hvis du køber den. Det er den nyeste opdaterede version. Den koster kun kr. 99,- som e-bog.
Du kan muligvis låne e-bogen via dit bibliotek — altså på e-reolen.dk
Du kan også sagtens selv lære at finde eller opfinde retter, du holder af, der indeholder lidt ekstra protein, hvis du ønsker mere protein i kosten.