Slankenyt nr. 24
8. August 2004
1) Kunstige sødestoffer forstyrrer kroppens evne til at tælle kalorier
2) Fejlernæring større problem end fedme
Kære læser
Et af de spørgsmål, som går igen i mange af de mails jeg modtager, er, om det er i orden at bruge kunstige sødestoffer på slankekuren.
Det er emnet denne gang.
Jeg hører gerne dine erfaringer, kommentarer eller spørgsmål til emnet.
Med venlig hilsen
John Buhl
1) Kunstige sødestoffer forstyrrer kroppens evne til at tælle kalorier
Nu har en undersøgelse afsløret at kunstige sødestoffer og søde drikkevarer måske hæmmer din krops evne til at vurdere kalorieindtagelsen, og derved øger din tilbøjelighed til at overspise.
Første undersøgelse:
Den første gruppe af rotter blev givet to væsker som begge indeholdt naturlige kalorierige sødestoffer.
Den anden gruppe rotter blev givet to væsker, hvoraf den ene var sødet med sakkarin.
Begge grupper blev givet en sød, kalorierig, snack med chokoladesmag 10 dage inde i undersøgelsen.
Resultatet af undersøgelsen:
Rotter som blev givet væske med kunstige smagsstoffer havde sværere ved at vurdere deres kalorieindtagelse og viste tendens til at overspise.
Rotter som fik kunstig sødet væske indtog tre gange flere kalorier, end de rotter som ingen sødemidler fik i deres væske.
Anden undersøgelse:
I 30 dage blev to grupper rotter fodret med deres almindelige kost sammen med et kalorierigt tilskud.
Den ene gruppe fik et tilskud som svarede til konsistensen af en tyk chokoladebudding.
Den anden gruppe fik et tilskud med samme konsistens som chokolademælk.
Resultat af undersøgelsen:
Rotterne som blev givet chokolademælk-tilskud tog væsentlig mere på, end de rotter som fik det buddingeagtige tilskud.
Forskerne kom til den konklusion, at kunstige sødestoffer frembringer en manglende evne til at vurdere kalorieindtagelse.
Kilde: Kilde: T L Davidson and S E Swithers
A Pavlovian approach to the problem of obesity
International Journal of Obesity (2004) 28, 933–935. doi:10.1038/sj.ijo.0802660.
Kommentar:
Ovennævnte undersøgelse skal naturligvis følges op af andre undersøgelser, men det giver sig selv, at jo flere unaturlige substanser vi indtager - og jo mere vi forsøger at snyde kroppen - desto større risiko er der for, at et eller andet går galt.
Det er de unaturlige og kunstigt fremstillede fødevarer, eller tilsætninger til fødevarer, der giver problemer med vægten og sundheden.
http://www.nomedica.dk/den_ideelle_kost.htm
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm
Tab dig på en sund og sikker måde ved at følge anvisningerne i bogen Sikker Slank i 7 trin.
http://www.sikkerslank.dk
Det handler bl.a. om at indtage en kost som er mindre kalorietæt end den gængse kost. Dvs. at maden skal fylde og mætte meget i forhold til kalorieindholdet. Den skal også indeholde mange vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i forhold til kalorieindholdet.
Mange tror, at det er helt i orden at drikke f.eks. Cola, når bare det er i "light" udgaven.
Det lyder jo godt, når drikkevarerne kun indeholder et par kalorier. Et par kalorier gør jo ingen skade.
Problemet er de kunstige sødestoffer.
Pointen er, at ALT du indtager som ikke er fødevarer, kroppen er biologisk tilpasset, kan give problemer, uanset om det er sukker, kunstige sødestoffer, kunstigt fedt, aromastoffer, smagsforstærkere eller andet der ikke er rigtig mad.
Du kan IKKE snyde kroppen med kunstige tilsætninger uden at betale en pris. Lightprodukter kan endog sandsynligvis - mod forventning - medvirke til overvægt. Når slankekonsulenter og andre velmenende mennesker anbefaler, at du spiser knækbrød, light-sodavand, fedtfattig mad med aromastoffer, kalorielet med smagsforstærkere, is med kunstige sødestoffer osv., kan du sandsynligvis tabe dig for en tid, ved at følge deres råd. Men du er desværre også godt på vej til vedvarende vægtproblemer.
Et af de største problemer med kunstige sødestoffer er, at de sandsynligvis efterhånden forstyrrer din krops evne til at fornemme mængden af kalorier i den mad, du spiser, så du på længere sigt får lettere ved at overspise. Brug dem derfor med måde eller slet ikke.
Kunstige sødemidler kritiseres da også af mange ernæringseksperter der stiller spørgsmålstegn ved, om stofferne overhovedet burde anvendes.
Nogle af de bivirkninger, der er blevet sat i forbindelse med større indtagelse af sødemidlet aspartam, er blandt andet: hovedpine, svimmelhed, depressioner, humørsvingninger, mavesmerter, opkastning, søvnproblemer og åndedrætsbesvær. Det gælder hos særligt disponerede mennesker. De fleste mærker ingen umiddelbare bivirkninger, men store mængder kunstige erstatninger for rigtig mad vil uvægerligt give problemer for alle som bruger dem.
Uanset om de kunstige søde- og fedtstoffer umiddelbart kan sænke/mindske kalorieindholdet i maden, får de os blot endnu længere væk fra en kost og livsstil, som er naturlig for kroppen.
På længere sigt vil disse tilsætninger i vore fødevarer give os problemer som vi ikke nødvendigvis kan overskue på nuværende tidspunkt.
Drik væske uden kalorier (eller næsten uden kalorier), som ikke indeholder kunstige sødestoffer.
Spis rigtig mad uden kunstige tilsætninger.
2) Fejlernæring større problem end fedme
Fedme skyldes oftest fejlernæring, og derfor skal vi fokusere meget mere på vores sundhed end på vores vægt, mener speciallæge og ernæringskonsulent.
Der er blevet sat så meget fokus på fedme, men man risikerer at overse et endnu større problem, nemlig fejlernæring. Det mener formanden for Vitalrådet, der har til formål at oplyse danskerne om betydningen af vitaminer, speciallæge Claus Hancke.
(politiken.dk 30. jul 2004)