Slankenyt nr. 244. Uge 04, 2013
Mindre fedt i kosten forbedrer sundhed og giver vægttab
En undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal viser, at mindre fedt i kosten både gavner helbredet og giver vægttab.
33 randomiserede kontrollerede forsøg (73.589 deltagere) og 10 kohorteundersøgelser blev inkluderet i en metaanalyse, som viste, at en kost med mindre fedt var forbundet med lavere relativ kropsvægt.
Undersøgelserne strakte sig fra seks måneder til over otte år.
Deltagerne tabte sig i gennemsnit 1,6 kg. Det lyder måske ikke af så meget, men de fik også mindre taljemål og en lille men statistisk signifikant reduktion i kolesterol og blodtryk.
Hver 1% færre kalorier fra fedt i kosten gav 0,19 kg reduktion i kropsvægt hos mennesker, der fik 28-43% af energien fra fedt, sammenlignet med ikke at ændre det samlede fedtindtag.
Disse forbedringer forekom også, selv om deltagerne ikke forsøgte at tabe sig eller spise mindre.
Fedtfattig mad giver ikke kun færre kalorier men mindsker også trangen til at overspise.
Kilde: Lee Hooper m.fl. Effect of reducing total fat intake on body weight: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ 2012; 345 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.e7666 (Published 6 December 2012). Hele undersøgelsen kan læses her
Kommentar:
Det er generelt let at indtage færre kalorier ved at spise mindre fedt. Det kan dog tage en måneds tid, før du er helt "fedtafvænnet", hvorefter du sandsynligvis slet ikke bryder dig om fed mad eller mad med for meget tilsat olie, dressing o.l.
I undersøgelsen indtog deltagerne 28 - 43 % af kalorierne fra fedt, hvorimod den ideelle fedtmængde måske ligger helt nede omkring 10 %, hvis blot du får nok af det sunde fedt.
Indtager du lige så mange kalorier fra fedt som de fleste danskere er det altså muligt, at tilrettelægge og let vænne dig til en fedtfattig kost, der ubesværet vil give 4-6 kilos vægttab — eller en relativ fedtfattig kost (20-25% af kalorier fra fedt) og opnå et vægttab på mindst 2-3 kilo.