Slankenyt nr. 252. Uge 12, 2013
Mere protein kan få vægten til at stige
Ny stor undersøgelse med 373.803 deltagere, som Kræftens Bekæmpelse har været med til at lave, viser, at de personer, som fik flest kalorier fra proteiner, tog mest på i vægt, sammenlignet med personer, som fik flest kalorier fra kulhydrater eller fedt – selvom begge grupper indtog den samme samlede mængde kalorier fra deres kost.
Personer med en normal vægt ved starten af undersøgelsen, havde 20 pct. større sandsynlighed for at blive overvægtige i løbet af 5 år, hvis de fik mere end 22 pct. af deres energi fra protein – sammenlignet med personer, som fik mindre end 14 pct. af deres energi fra protein.
Tilsvarende var der ca. 20 pct. større sandsynlighed for at udvikle fedme blandt de personer, som i forvejen var overvægtige og spiste mest protein.
Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man spiser mindre kød og mere grønt og brød med fuldkorn og fibre.
Læs artiklen på cancer.dk: Tvivl om protein forebygger fedme
Kilde: Macronutrient Composition of the Diet and Prospective Weight Change in Participants of the EPIC-PANACEA Study.
Vergnaud A-C, Norat T, Mouw T, Romaguera D, May AM, et al. (2013) Macronutrient Composition of the Diet and Prospective Weight Change in Participants of the EPIC-PANACEA Study. PLoS ONE 8(3): e57300. doi:10.1371/journal.pone.0057300. Link
Kommentar:
Der har aldrig været bevis for, at mere protein er en farbar vej til vægttab eller til at fastholde et vægttab. Der er mindst lige så meget, der taler imod, at ekstra meget protein er en god løsning.
Det er jo fx kendt, at personer, der indtager mindre protein (vegetarer, veganere, asiatere, raw-food spisere), ofte er slankere end de personer, der indtager en forholdsvis proteinrig kost.
Samtidig har flere tidligere undersøgelser peget i retning af at for meget animalsk protein både kan skade helbredet og medvirke til overvægt.
Problemet er blevet større af, at mange har udgivet "proteinkure" eller skrevet bøger om "verdens bedste kur" baseret på at indtage mere protein, end kroppen har brug for — endda serveret i en indpakning af "ekspertråd" eller "videnskabelige sandheder".
Lad os håbe, at dette proteinhysteri snart får en ende, men det er jo nok at være lidt for optimistisk. Vi får se.