Slankenyt 268, uge 32, 2013
Kunstige sødestoffer
Flere og flere bruger kunstige sødestoffer som et alternativ til sukker, men der har længe været tvivl om hvilke problemer, der evt. kan være forbundet med at indtage kunstige sødestoffer.
En artikel offentliggjort i tidsskriftet Trends in Endocrinology & Metabolisme gennemgår undersøgelser af kunstige sødestoffer og konkluderer, at de nok er lige så skadelige som sukker.
Indtagelse af drikkevarer sødet med sukker er blevet sat i forbindelse med fedme, type 2 diabetes og det metabolisk syndrom — som er en gruppe af risikofaktorer, der øger risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde.
Men undersøgelser har vist, at indtagelse af kunstigt sødede drikkevarer også er forbundet med fedme, type 2-diabetes, det metaboliske syndrom og hjertekarsygdomme.
Blot en enkelt af disse drikke dagligt er nok til at øge risikoen for helbredsproblemer.
Desuden har det vist sig, at personer, der regelmæssigt indtager kunstige sødestoffer, viser ændret aktivitet i hjernens belønningscentre som respons på sød smag, hvilket tyder på, at disse produkter ikke kan opfylde ønsket om sødt. Tilsvarende har undersøgelser på mus og rotter vist, at indtagelse af kaloriefrie sødemidler dæmper de fysiologiske reaktioner på sød smag, og får dyrene til at overspise i kalorierig mad, der smager sødt, og derfor tager på.
Alt i alt tyder resultaterne ifølge artiklen på, at kunstige sødemidler øger risikoen for sundhedsproblemer i et omfang, der svarer til sukker og, at de måske også kan forværre de negative virkninger af sukker.
Kilde: Susan E. Swithers. Artificial sweeteners produce the counterintuitive effect of inducing metabolic derangements.
Trends in Endocrinology & Metabolism, 11 July 2013
Kommentar:
Der er mange meninger om kunstige sødestoffer og videnskabelige undersøgelser er ikke entydige.
Det største spørgsmål er, om kunstige sødestoffer tilfredsstiller hjernens lyst til sukker, eller blot snyder hjernen for en kort bemærkning.
Læs evt. også artiklen: Kunstige sødestoffer kan give ekstra appetit
Det er under alle omstændigheder bedst at begrænse din indtagelse af drikkevarer, der er sødet med enten sukker eller kunstige sødestoffer.
Har du en sød tand, så prøv gradvist at vænne dig af med, at alt behøver at smage sødt.
Begynd at spise mere frisk frugt, som vil tage trangen til det søde på en naturlig og sund måde.
Hvis du nærmest er afhængig af sukker og søde sager er det ikke sikkert, at du vil have den store succes med en nedtrapning. I den situation er det sandsynligvis bedst i en periode helt at undvære føde- og drikkevarer med for meget sukker.
Læs også artiklen: Madafhængighed
Et naturligt sødestof fra planten stevia kan nu købes i alle supermarkeder.
Det er muligt at stevia ikke har de samme uheldige virkninger som kunstige sødestoffer. Så vidt jeg ved, er der dog endnu ingen undersøgelser, der har sammenlignet virkningen af fx stevia med sukker og aspartam. Det kommer nok.
Stevia er kaloriefri, men de fleste producenter blander andre sødestoffer sammen med stevia.
Et andet problem er, at sødemidler fra lightprodukter ryger direkte ud i naturen.
De danske rensningsanlæg kan nemlig ifølge en artikel på videnskab.dk ikke rense de kunstige sødemidler fra sodavand og andre lightprodukter fra. Forskere frygter, at midlerne ændrer de vandlevende dyrs adfærd.