Slankenyt 278, uge 42, 2013
Kunstige sødestoffer narrer ikke hjernen
Indtagelse af kunstige sødestoffer kan føre til et højere indtag af sukker senere.
En ny undersøgelse viser, at indtagelse af kaloriefattige produkter sødet med kunstige sødestoffer — især hvis du er sulten eller udmattet — kan føre til en større sandsynlighed for, at du senere indtager noget kalorierigt.
Dine smagsløg er måske ikke i stand til at skelne mellem sukker og kunstige sødestoffer, men det kan din hjerne.
Hjernens belønningssystem bliver stærkt aktiveret, når kroppen får noget sukkerholdigt. Men det sker ikke, når du indtager noget med sødestoffer.
Hjernens dopaminniveau — en del af hjernens belønningssystem — reagerer kun på den ægte vare. Altså kun, når rigtig sukker kommer ind i kroppen, og det nedbrydes til en form som cellerne kan bruge som brændstof.
Fordi kunstige sødestoffer ikke stimulerer belønningssystemet på samme måde som sukker kan det efterlade dig med en trang til noget sødt, der reelt ikke er tilfredsstillet.
Kilde: Ivan E de Araujo m.fl. Glucose Utilization Rates Regulate Intake Levels of Artificial Sweeteners. The Journal of Physiology. Published online before print September 23, 2013, DOI:10.1113/jphysiol.2013.263103
Læs evt. artikel på engelsk om undersøgelsen på Science Daily
Eller på Nature World News eller theage.com
Kommentar:
Hvis resultatet af denne undersøgelse holder stik, betyder det sandsynligvis også, at mere naturlige sødestoffer som Stevia og "Birkesød" heller ikke er en god idé.
Problemet med at indtage fødevarer eller drikkevarer, der er sødet med andet end sukker, i et forsøg på at komme en sukkertrang eller et for stort sukkerindtag til livs, er, at du ikke får vænnet dig af med, at det du drikker og spiser, skal smage sødt.
Hvis du alligevel indtager flere kalorier senere, fordi hjernen ikke lod sig narre, hører kunstige sødestoffer ikke hjemme i din kost, når du ønsker at tabe dig.
Mail: Mindful spisning
Skal jeg forstå det nyeste sådan at du også går ind for mindfulhed. Jeg har indtil nu mest betragtet det som endnu en måde at få os overvægtige til at punge ud. Der er jo kurser om det, mod betaling, jeg ved godt jeg spiser mere hvis jeg læser avis samtidig med frokosten, men det har jeg klaret ved at lave en tallerken med det jeg skal ha på forskud, er inde i et godt forløb med ½ kg om ugen, men kors hvor er det svært, jeg var glad for dine 30 gode råd sidste år, man skal jo åbenbart hele tiden holdes i ørerne.
Har siden januar tabt 5 kg, ok for mig, jeg skal af med 27 kg i det hele og jeg har sat hele året af til det, det SKAL nok lykkes denne gang.
Med venlig hilsen
Inge
Kære Inge
Jeg ved ikke om jeg går ind for at tage kurser i mindfulnes (selv om det sikkert også kan være en god idé), men det er vigtigt at være opmærksom ("mindful"), når du spiser, så du nyder maden og mærker efter, hvornår du ikke længere er sulten.
Flot, at du har tabt 5 kilo ... og klogt, at sætte tid nok af til det. ½ kilo om ugen er en glimrende målsætning og et fint tempo!
Med venlig hilsen
John Buhl