Slankenyt 279, uge 43, 2013
Både mennesker og chimpanser lader sig snyde af portionsstørrelser
Undersøgelser har tidligere vist, at vi opfatter portioner af mad forskelligt alt efter, hvilken størrelse tallerken, den bliver serveret på.
Vi spiser mere, når vi bruger store tallerkner og mindre, når vi bruger små tallerkner.
Nu har forskere dokumenteret, at det også gælder chimpanser.
Chimpanser kunne vælge mellem to mængder af deres foretrukne føde, der blev præsenteret på forskellige størrelser tallerkner. Chimpanser var gode til at vælge den største portion, når begge valg blev præsenteret på samme størrelse tallerken.
Men de begik den samme fejl som mennesker nogen gange gør, når fødevarer bliver præsenteret på forskellige størrelser tallerkner (en lille tallerken kontra en stor tallerken). Når ens portioner blev præsenteret på forskellig størrelse tallerkner, foretrak chimpanser den lille tallerken frem for den store tallerken, selv om de begge indeholdt den samme mængde mad.
Og nogle gange, når en mindre portion mad blev serveret på en lille tallerken og en større portion blev serveret på en stor tallerken, valgte chimpanserne den mindre mængde, formentlig fordi maden så ud af mere, når den blev serveret på en lille tallerken.
Disse resultater viser, at mennesker deler en fælles visuel illusion med vores nærmeste nulevende slægtning, chimpansen.
Kilde: Audrey E. Parrish, Michael J. Beran
When less is more: like humans, chimpanzees (Pan troglodytes) misperceive food amounts based on plate size
Animal Cognition. August 2013. Abstract
Pressemeddelelse om undersøgelsen kan læses her
Kommentar:
Det er sandsynligvis et fælles træk ved alle mennesker og dyr, at sanserne spiller en væsentlig rolle, når portionsstørrelser vurderes.
Vore sanser og hjerne vil påvirke os til at indtage flest mulige kalorier.
Samtidig bliver vi lidt lettere mætte og tilfredse, når vi spiser en portion mad på en lille tallerken (fordi den ser ud af mere), end når vi spiser den samme portion mad på en stor tallerken (hvor vi får illusionen om, at vi har spist mindre, end vi faktisk har).
Du kan med andre ord "snyde" dine sanser og din hjerne til at tro, at du får en større portion og flere kalorier, end du reelt får.
De tre mest oplagte metoder, til at gøre dine sanser og din hjerne mæt og tilfreds af mindre portioner eller færre kalorier, er:
- Spis mad, der fylder meget i forhold til deres kalorieindhold. Altså fødevarer med lav kalorietæthed. Det er især fødevarer med slankeværdi 9 og 10 på kalorietabel.dk
- Brug en mindre tallerken. Få den serverede portion til at se ud af mere.
- Vær opmærksom, tag det roligt. Brug tid på virkelig at smage og nyde maden. På den måde bliver dine sanser og hjerne tilfredsstillet og overbevist om, at du får nok mad. Du bliver mæt, før du indtager for mange kalorier.
Fødevareindustrien ved, hvordan de skal snyde vores fornemmelse af mæthed. Det er derfor en rigtig god idé at spise så lidt "industrimad" som muligt og selv tilberede din mad fra bunden af gode råvarer.
Læs også artiklen: Hvorfor er det så svært at spise sundt?