Slankenyt 284, uge 48, 2013
Plantebaseret kost er sundest og bedst til vægttab
En ny undersøgelse viser, at personer, der undgår animalske fødevarer, vejer mindre og indtager flere beskyttende næringsstoffer såsom beta-caroten og kostfiber.
Forskerne indsamlede og analyserede data fra 71.751 deltagere.
Deltagerne blev inddelt i fem kostmønstre:
Vegansk (indtager ingen animalske fødevarer).
Lacto-ovo vegetar (ingen animalske fødevarer bortset fra æg og mælk).
Semi-vegetar (spiser væsentlig mindre kød end gennemsnittet).
Pesco-vegetar (ingen animalske fødevarer bortset fra fisk og fiskeprodukter).
Ikke-vegetar (almindelig kost, der inkluderer animalske fødevarer som kød, fisk, fjerkræ æg og mælkeprodukter).
Ikke-vegetar gruppen indtog mest mættet fedt, flest transfedtsyrer og færrest kostfibre i denne undersøgelse, sammenlignet med den veganske gruppe.
Gruppen af veganere (defineret som indtagelse af animalske produkter mindre end én gang om måneden), fik mest betacaroten, kostfibre, kalium og magnesium, sammenlignet med alle andre kostgrupper.
Den veganske gruppe havde den laveste gennemsnitlige BMI (body mass index, som er et mål for kropsvægt korrigeret for højde), og den laveste forekomst af fedme sammenlignet med de andre kostmønstre.
BMI og forekomsten af fedme steg, når indtagelsen af animalske fødevarer steg.
Der var meget stor forskel på BMI mellem veganere og ikke-vegetarer. Den gennemsnitlige BMI blandt ikke-vegetarer var 28,7 og kun 24,0 hos veganere.
Kilde: Nico S. Rizzo, Karen Jaceldo-Siegl, Joan Sabate, Gary E. Fraser
Nutrient Profiles of Vegetarian and Nonvegetarian Dietary Patterns
December 2013 (Vol. 113 | No. 12 | Pages 1610-1619)
Kommentar:
Det er en gåde, hvorfor så mange læger og ernæringseksperter stadig anbefaler en ganske høj indtagelse af animalsk protein til overvægtige, når de fleste undersøgelser tyder på, at det helbredsmæssigt er risikabelt og alligevel ikke løser vægtproblemer.
Du behøver naturligvis ikke at blive vegetar for at have lettere ved at komme ned i vægt — men det hjælper gevaldigt at indtage væsentlig færre animalske fødevarer og flere grøntsager.