Slankenyt 299, uge 12, 2014
Kalk i kosten kan måske hjælpe med at forebygge fedme
Forskere ved Institut for Sygdomsforebyggelse på Frederiksberg Hospital har gennemført et studie, der viser, at kalk i kosten kan være med til at holde vægten nede, og måske især gavner folk med genetisk tilbøjelighed til ekstra sul på maven.
Forskerne indsamlede data på 7.569 deltageres kostindtag, samt ændringer i vægt og talje over en periode på cirka fem år.
Kilde: Sofus C. Larsen m.fl. Interaction between genetic predisposition to obesity and dietary calcium in relation to subsequent change in body weight and waist circumference. Am J Clin Nutr April 2014 ajcn.076596; First published online February 5, 2014. doi:10.3945/ajcn.113.076596. Abstract
Artikel om undersøgelsen på videnskab.dk
Kommentar:
Også tidligere undersøgelser har vist en lille slankende virkning ved høj indtagelse af kalk. Det skyldes sandsynligvis, at kalk binder sig til noget af fedtet i maden, som derfor ikke bliver optaget men kommer ud sammen med afføringen.
Det kan på længere sigt give nogle mennesker et mindre vægttab, selv om der dog kun er tale om en meget lille effekt.
Mejeriprodukter er rige på kalk, men der er flere grunde til at holde igen med oste- og mælkeprodukter.
Vælger du mejeriprodukter, så prøv at begrænse indtagelsen til 1/4 liter dagligt i gennemsnit og hold dig fx til fedtfattige økologiske produkter med probiotika (altså de gavnlige bakterier, som findes i fx yoghurt, A38 og skyr). Og naturligvis aldrig bruge mælkeprodukter med tilsat sukker eller sødestof.
Læs også artiklerne:
Almindelig kost uden mælk kan give kalkmangel
Vælger du kosttilskud med kalk, så overvej OsteoRemin, som er et plantebaseret kalktilskud med D-vitamin, som også på andre måder er godt for knoglerne.