Slankenyt 302, uge 15, 2014
Alkohol kan være en undervurderet medvirkende årsag til fedme
Forskere analyserede data om ca. 8.000 britiske forsøgspersoner.
Det viste sig, at mænd i gennemsnit fik 27% af det anbefalede daglige kalorieindtag fra alkohol den dag på ugen, hvor de drak mest alkohol. For kvinder var det 19%.
Forskerne konkluderede, at indtag af alkohol kan være en væsentlig medvirkende grund til stigningen i forekomst af fedme.
Forskerne kunne se, at sandsynligheden for, at en forsøgsdeltager var svært overvægtig, var direkte forbundet med, hvor mange kalorier han eller hun fik fra alkohol.
Kilde: Nicola Jane Shelton, Craig S. Knott. Association Between Alcohol Calorie Intake and Overweight and Obesity in English Adults
American Journal of Public Health: April 2014, Vol. 104, No. 4: 629–631.
Du kan på kalorietabel.dk se kalorieindholdet i forskellige drikkevarer med og uden alkohol.
Det er ikke kun kalorieindholdet i alkohol, der er et problem.
- Hos en del mennesker vil alkohol også øge lysten til mad.
- I modsætning til de andre kalorieholdige fødevarer (proteiner, fedt og kulhydrater) er der ingen ernæringsmæssige grunde til at indtage alkohol. Det giver blot kalorier uden næring eller mæthed.
- Alkohol indeholder mange kalorier uden at mætte ret meget.
- Drikker du alkohol til et måltid, der indeholder en del fedt, vil din krop først forbrænde alkoholen og sende fedtet til dine fedtdepoter.
Fordi de kalorier, du drikker, mættet meget mindre end de kalorier, du får fra fast føde, kan blot en lille smule regelmæssig alkohol over tid få vægten til at stige.
Det er bedst at undgå de flydende kalorier – altså fx alkohol, sodavand, juice og mælk. Flydende kalorier giver næsten ingen mæthed i forhold til kalorieindhold.
Hvis du drikker en del af dine kalorier er det måske netop de ekstra kalorier, der har sat sig.
Slankettip ...
Mærk sulten før du spiser
Især overvægtige, der har været på slankekure, hvor de har lært at spise med faste mellemrum for at undgå sult eller for "at holde stofskiftet oppe", har udviklet en mindre spiseforstyrrelse, som får dem til at spise, når de ikke er sultne.
Nogle er endda næsten blevet bange for at opleve sult, eller går nærmest lidt i panik, hvis de har været sulten et stykke tid.
Sult er ikke farlig, men et helt naturligt signal om at det snart er tid til at finde og spise noget mad.
Hvis du venter med at spise, indtil du er sulten — sådan ægte sulten — og evt. har været sulten i lidt tid, vil maden smage bedre, og du vil nyde den mere.