Slankenyt 308, uge 21, 2014
Ikke lige fedt
Abdominalt fedt — eller det fedt, der omgiver de indre organer — anses for at være en risikofaktor for blandt andet type 2-diabetes.
I en undersøgelse fik 39 unge normalvægtige personer, enten 750 gram ekstra kcal dagligt i form af muffins, der havde et højt indhold af mættet fedt (palmeolie) eller et højt indhold af n-6 flerumættede fedtstoffer (solsikkeolie) i syv uger.
Begge diæter indeholdt ellers den samme mængde sukker, kulhydrater og protein.
Der var stor forskel på, hvordan de reagerede på de overskydende kalorier.
Gruppen, der spiste muffins med meget mættet fedt, fik næsten dobbelt så meget fedt i leveren og bughulen som omega-6-gruppen.
Omega-6-gruppen fik til gengæld tre gange mere muskelmasse i løbet af de syv uger, end mættet fedt-gruppen.
Kilde: Fredrik Rosqvist m.fl. Overfeeding Polyunsaturated and Saturated Fat Causes Distinct Effects on Liver and Visceral Fat Accumulation in Humans. Diabetes February 18, 2014. doi: 10.2337/db13-1622
Læs evt. også om undersøgelsen på videnskab.dk her
De fleste mennesker får generelt for meget fedt (vi indtager i gennemsnit ca. 35 %). Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi højst får 30 %. Og vi indtager alt for meget mættet fedt.
I Danmark får vi omkring 15 % af de daglige kalorier fra mættet fedt. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi højst får 10 % af kalorierne fra mættet fedt.
Læs også artiklen: Mindre mættet fedt er bedst
Denne undersøgelse giver endnu et argument for at mindske indtagelsen af mættet fedt.
Bemærk at palmeolie, der i undersøgelsen blev brugt som kilde til mættet fedt, bliver brugt i et hav af færdigretter.
Ellers er det især animalske fødevarer, der er rige på mættet fedt.
Slanketip ...
Spis linser, de mætter
Prøv retter eller flere retter med linser. De er sunde og mætter længe.
Linser er proteinrige, fiberrige og en god kilde til blandt andet B-vitaminer.
Linser kan snildt og med fordel erstatte kød og andre animalske kilder til protein, hvis du ønsker at spise proteinrigt.