Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 310, uge 23, 2014

Fiberrig kost mod overvægtTilberede grøntsager

Ny forskning viser noget om, hvordan kostfibre undertrykker appetitten.

Et internationalt forskerhold har identificeret et anti-appetit molekyle kaldet acetat, der frigives, når kostfibre fordøjes i tarmen.

Forskerne påviste, at mus fodret med en fedtrig kost, tilsat en form for kostfibre kaldet inulin, spiste mindre og tog mindre på, end mus fodret med en fedtrig kost uden inulin.

Yderligere analyser viste, at mus fodret med en diæt med inulin havde et højt niveau af acetat i deres tarme.

Når fiber fordøjes af bakterier i tyktarmen, frigives store mængder af acetat.

Efter dette molekyle er frigivet transporteres det til hjernen, hvor det får kroppen til at lukke ned for sultfornemmelsen.

Forskerne kunne observere, hvordan kostfibrene dannede acetat, som igen fik hypotalamus i hjernen til at hæmme appetit.

Dette er den første demonstration af, at acetat fra kostfibre kan påvirke appetit via hjernen.

Ifølge professor Gary Frost som ledede undersøgelsen får vi i Europa i gennemsnit 15 gram kostfibre dagligt, hvor vi i stenalderen spiste omkring 100 gram per dag. Læs evt. mere her

Kilde: Gary Frost m.fl. The short-chain fatty acid acetate reduces appetite via a central homeostatic mechanism. Nature Communications 5, Article number: 3611 doi:10.1038/ncomms4611. 29 April 2014. Hele undersøgelsen kan læses her

Kommentar:

Der findes kostfibre i alle uraffinerede vegetabilske fødevarer (frugt, grøntsager, svampe, tang, bælgfrugter, nødder og fuldkorn), hvorimod der ikke findes kostfibre i animalske fødevarer.

Danskerne får omkring 20 gram kostfibre i kosten. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi får 25-35 gram dagligt.

Efter min mening er de anbefalede 25-35 gram kostfibre dagligt sandsynligvis stadig et stykke fra den ideelle mængde kostfibre i kosten.

Mangel på kostfibre er en af de største sundhedsmæssige problemer med danskernes kost.

Få godt med kostfibre i alle dine måltider.

Begræns din indtagelse af fødevarer uden kostfibre (sukker, olie og animalske fødevarer).


Slanketip ...

Mærk efter

Spiser du lidt for meget til dine måltider eller lidt for tit kan du komme langt ved at spise mindre.

Prøv at gøre dig ekstra umage ved at mærke godt efter, hvornår du egentlig ikke længere er sulten.

Der er forskel på ikke at være sulten og at føle sig fyldt op eller helt op.

Der er stor forskel på at nyde mad, når du er sulten, og kun at spise, fordi noget smager godt og giver nydelse (selv om du ikke er sulten).

Stopper du i tide, kan du spare mange kalorier ved hvert måltid.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab