Slankenyt 317, uge 34, 2014
Stress kombineret med fedtrige måltider kan sænke forbrændingen og give vægtstigning
En undersøgelse tyder på, at en eller flere stressende begivenheder dagen før, du spiser et måltid med højt fedtindhold, kan bremse kroppens stofskifte, og potentielt set medvirke til vægtstigning.
Forskere udspurgte 58 kvinder med en gennemsnitlig alder på 53 år om tidligere dages stressfaktorer, før de gav dem et måltid bestående af 930 kalorier og 60 gram fedt — et måltid, der minder om et måltid bestående af burgere og pomfritter i en fastfood restaurant.
Forskerne målte derefter deres stofskifte — hvor lang tid det tog kvinderne at forbrænde kalorier og fedt — og de målte blodsukker, triglycerider, insulin og stresshormonet kortisol.
Undersøgelsen viste, at de kvinder, der rapporterede en eller flere stressfaktorer i løbet af de foregående 24 timer, forbrændte 104 færre kalorier end ikke-stressede kvinder i syv timer efter de havde spist det fedtholdige måltid - en forskel, der kan resultere i vægtøgning på næsten fem kilo på et år.
De stressede kvinder havde også højere niveauer af insulin i blodet, hvilket bidrager til lagring af fedt.
Kilde: Weighty Issue: Stress and High-Fat Meals Combine to Slow Metabolism in Women.
Kommentar:
En tidligere undersøgelse fra Norge viste, at fedme og stress forstærker hinanden. Der var en sammenhæng mellem overvægt og stresshormonet kortisol i blodet.
Et amerikansk studie af mus har også tidligere vist, at der udskilles større mængder af det såkaldte sulthormon ghrelin under stress. Derved øges trangen til at spise usundt.
Der er mange studier, som har vist en forbindelse mellem stress og lysten til at spise for meget og usundt — ikke mindst søde sager og fastfood.