Slankenyt 343, uge 09, 2015
Ny undersøgelse: Blot et enkelt kostråd giver vægttab og øget sundhed
Det kan virke kompliceret og restriktivt at spise sundt, men det kan være nok blot at tilføje en bestemt slags mad — nemlig fiberrige fødevarer.
Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine.
En gruppe forskere fra University of Massachusetts Medical School kiggede nærmere på kostfibre, da tidligere undersøgelser har vist, at de kan hjælpe folk med at føle sig mætte, spise mindre og forbedre nogle metaboliske markører som blodtryk, kolesteroltal og blodsukker.
De rekrutterede 240 mennesker, der viste tegn på prædiabetes og delte dem tilfældigt op i to grupper:
1) en gruppe, der skulle spise efter den kost, som anbefales af American Heart Association (AHA), der også normalt anbefales til de personer, der er i risiko for at udvikle diabetes.
2) en gruppe, der blot skulle få flere fibre ind i deres kost.
AHA-gruppen fokuserede på at sænke deres daglige kalorieindtag for at tabe sig, og mindske deres indtagelse af mættet fedt.
Kostfiber-gruppen blev ganske enkelt bedt om at spise flere fiberrige fødevarer, såsom frugt, grøntsager og fuldkorn, for at få mindst 30 gram kostfibre i den daglige kost.
Ingen af grupperne skulle ændre deres motionsvaner.
Efter et år havde deltagerne i begge grupper i gennemsnit tabt sig lige meget.
Det overraskende var, at folk i undersøgelsen oplevede et lignende fald i kolesterolniveau, blodtryk, blodsukker og inflammation.
"Ved at ændre én ting, var personerne i fiber-gruppen i stand til at forbedre deres kost og tabe sig og forbedre deres samlede markører for metabolisk syndrom," siger undersøgelse forfatter Dr. Yunsheng Ma.
Kilde: Yunsheng Ma m.fl. Single-Component Versus Multicomponent Dietary Goals for the Metabolic Syndrome: A Randomized Trial
Ann Intern Med. 17 February 2015, Vol 162, No. 4. 2015;162(4):248-257. doi:10.7326/M14-0611. Pressemeddelelsen fra universitetet: When it comes to diets, one simple change can be effective
Kommentar:
Det er smart (som i denne undersøgelse) at fokusere på, hvilke fødevarer, man bør spise mere af, frem for hvilke fødevarer, man bør undgå.
Mail: Fuldkorn, der mætter
Jeg følger godt med i, hvad du sender ud. Tak for det.
Jeg har tabt mig mange kg dette år. Senest har jeg været forsøgsperson på Institut for Idræt og Ernæring. Forsøget hed RIGHT.
De ønskede at undersøge om et højt indtag af fuldkornsprodukter gavner tarmen og om der er forskel på om man spiser fuldkorn baseret på hvede eller rug. Baggrunden er udvikling af livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme og type-2 diabetes.
Det var meget interessant. Jeg fik ved lodtrækning fuldkornshvede, som skulle erstatte alt brød samt det meste af ris og kartofler. Jeg fik udleveret fuldkornsboller, pasta og valset hvede.
Vi skulle helst heller ikke fx spise småkager, men tage chokolade/makroner i stedet når vi havde brug for sødt, da det er uden hvede. Men ellers skulle vi spise så vanligt som muligt.
Det var dog vanskeligt, for den valsede hvede som jeg spiste med minimælk om morgenen tog/tager appetitten frem til over middag.
Det er tydeligt at mærke at blodsukkeret er stabilt og det giver mig en dejlig ro. Ved 14 tiden spiser jeg frugt eller en bolle med noget lækkert – ja og så spiser jeg ikke før om aftenen. Kost med grønsager, ost og måske lidt kød. Det er dejlig billigt ;-)
Melet i bollerne var malet i 4-5 forskellige finheder. Selv har jeg en teori om, at det virker på optaget af blodsukkeret som en slags "depotpille" hen over dagen.
Tror du det kan være rigtigt selv om jeg også tænker på at vi findeler maden når vi tygger, men det bliver jo aldrig så fint som mel?
Jeg drikker også 3 små glas vand ad gangen uden for måltiderne 3-4 gange om dagen og især hvis jeg føler mig fristet af maden på min arbejdsplads. Jeg har min egen mad med nu på arbejde, så jeg ved hvad jeg spiser og forsøger at overholde princippet med, at jeg skal have et bord, en stol og et tallerken til rådighed ved mit måltid.
Om et 1/2 år har de studerende undersøgt vores blod, urin og fæces mm. Vi bliver inviteret til at høre resultaterne. Finder de noget foruroligende bliver vi kontaktet.
De bedste hilsner
Karen
Kære Karen
Et interessant forsøg, du er med i der!
Hvor fint mel males har stor betydning for, hvor meget det færdige brød mætter. Om det giver en slags "depot-virkning" at bruge forskellige finheder af mel, tvivler jeg på, men jo grovere mel desto mere mæthed.
Et brød bagt af fuldkornshvede (grovere) mætter væsentlig mere end et brød bagt af grahamsmel (finere fuldkornsmel).
Der er en verden til forskel på de "fuldkornsbrød", du kan købe i butikkerne og et ægte fuldkornsbrød udelukkende bagt af fuldkornsmel af den lidt grovere slags.
Et godt eksempel på et meget mættende brød er Hindhede-brødet, som du finder lidt nede på siden her
Grød af hele/valsede korn mætter fx også generelt bedre end brød.
Med venlig hilsen
John Buhl