Slankenyt 346, uge 12, 2015
Fedtfattig kost forbrænder mere kropsfedt
Overvægtige, der sænker indtagelsen af fedt, taber langt mere kropsfedt end overvægtige, der sænker kostens indhold af kulhydrater, selv om indtagelsen af kalorier er den samme.
Kostanbefalinger til svært overvægtige er ofte meget forskellige, hvad angår fedt og kulhydrater. Nogle eksperter anbefaler, at overvægtige sænker indtagelsen af fedt. Andre anbefaler, at overvægtige sænker indtagelsen af kulhydrater.
Et hold forskere gennemførte for første gang nogensinde et strengt konrolleret forsøg for at undersøge, hvad der er bedst. Al den mad, deltagerne indtog, var nøje afmålt, og deltagerne var indlagt på den metaboliske afdeling på NIH Clinical Center, hvor de boede 24 timer i døgnet. Forskerne kunne derved helt styre, hvad deltagerne spiste og, hvor meget de bevægede sig.
De 19 deltagere var svært overvægtige med en gennemsnitlig fedtprocent på 40% ved starten af forsøget.
Deltagerne tilbragte fem dage på en diæt designet til at matche, hvor mange kalorier de forbrændte. Diæten bestod af 50% kulhydrat, 35% fedt og 15% protein.
I de næste 6 dage blev deltagerne tilfældigt delt op i to grupper, hvor de fik en kost, der indeholdt 30% færre kalorier (eller omkring 800 færre kalorier dagligt) ved enten at skære ned på kulhydrater eller fedt.
Halvdelen af deltagerne fik en kulhydratfattig kost, som bestod af 30% kulhydrat, 49% fedt og 21% protein.
Resten fik en fedtfattig kost, som bestod af 72% kulhydrat, 7% fedt og 21% protein.
Efter en 2 til 4 ugers pause fik alle deltagerne igen den samme fem dages diæt, som var designet til at matche, hvor mange kalorier de forbrændte, bestående af 50% kulhydrat, 35% fedt og 15% protein.
Derefter fik de deltagere, der havde spist 6 dages fedtreduceret kost i den første fase, nu kosten med reduceret indhold af kulhydrater; og deltagerne, der havde spist maden med færre kulhydrater, fik nu en fedtfattig kost.
Forskerne målte mængden af fedt spist og mængden af fedt forbrændt, og de kunne se, hvor meget fedt der forsvandt fra kroppen under hver diæt.
Konklusionen på undersøgelsen blev:
Sammenlignet med den kulhydratfattige kost førte den fedtfattige kost til omtrent 67 % større tab af kropsfedt.
Kilder:
Endocrine Society. "To reduce body fat, eating less fat may be more effective than eating less carbohydrate." ScienceDaily. ScienceDaily, 5 March 2015.
Low-fat diet 'burns more fat', study finds By James Gallagher. BBC News. Health.
How the Types of Calories You Eat Might Affect Your Weight
Kommentar:
Mange er betænkelige ved at følge eller anbefale en fedtfattig kost på kun 7%, fordi de er bange for, at vi så får for lidt af de vigtige fedtsyrer — eller de mener, at en fedtfattig kost er urealistisk i dagligdagen.
Undersøgelsen viser ikke, at du behøver at komme helt ned på kun 7 % af kalorierne fra fedt, for at sætte godt gang i fedttabet. Men den viser, at en fedtfattig kost er en rigtig smart måde at tabe sig på. Den er også sund!
Det er naturligvis vigtig at få nok af de essentielle fedtsyrer, og her er meningerne mange og delte. Det vi ved er, at danskernes indtagelse af fedt i kosten er alt for høj (over 30 % af kalorierne kommer fra fedt). Derfor anbefales det, at vi skærer ned på fedtet (og især spiser mindre mættet fedt). Det er en god anbefaling.
En veltilrettelagt fedtfattig plantebaseret kost vil give dig nok fedt og nok af de essentielle fedtsyrer, selv om kun omkring 10 % af kalorierne kommer fra fedt.