Slankenyt 355, uge 21, 2015
Svært overvægtige er mere sensitive overfor duften af mad
Det er muligt, at duften af kalorierige fødevarer trigger trangen til at spise og derved muligvis fører til overspisning for personer, der har let ved at tage på.
Svært overvægtige mennesker er bedre til at registrere duften af chokolade og finder den mere behagelig end mennesker, der ikke er svært overvægtige, ifølge en lille britisk undersøgelse.
Forskerholdet udvalgte 40 universitetsstuderende til undersøgelsen og kategoriserede dem som enten værende svært overvægtige eller ikke svært overvægtige. Alle deltagerne var ikke-rygere ved godt helbred. De var ikke i gang med et vægttabsprogram og, de tog ikke appetitnedsættende midler.
Forskerne bad først eleverne om at dufte til en kunstig mørk chokoladearoma og vurdere hvor intens og behagelig, de fandt duften. Chokoladearomaen blev derefter fortyndet i opløsninger af forskellige styrker, og deltagerne blev testet for at finde den laveste koncentration, de kunne dufte.
Forskerne testede også deltagerne på deres smagssans ved hjælp af de fire vigtigste smagsvarianter: surt, salt, bittert og sødt. Opløsninger af hver smag blev sprøjtet på deltagernes tunger, og de blev bedt om at identificere og bedømme styrken af hver enkelt.
Forskerholdet analyserede derefter resultaterne af undersøgelsen og konkluderede, at svært overvægtige mennesker var bedre til at opfatte chokoladeduft end den gruppen, der ikke var svært overvægtige, og de bedømte også duften som mere behagelig.
Desuden opfattede svært overvægtige saltsmagen som mere salt, og den sure smag som mere sur, end de deltagere, der ikke var svært overvægtig. Der var ingen forskel mellem grupperne for den bitre og søde smag.
Forskerne påpeger, at duften har betydning, fordi den påvirker belønningscenteret i hjernen, hvilket kan øge trangen til bestemte fødevarer.
Kilde: Lorenzo D. Stafford and Ashleigh Whittle Obese Individuals Have Higher Preference and Sensitivity to Odor of Chocolate. Chem. Senses (2015) doi: 10.1093/chemse/bjv007. First published online: March 13, 2015
Kommentar:
Duft, smag og syn -- sammen med tilgængelighed -- påvirker, hvad og evt. hvor meget, vi har lyst til at spise.
Det er derfor en god idé at justere på dine omgivelser, når du ønsker at ændre vaner. Fjern så vidt muligt fra din nærhed alt det, du ønsker at undgå, og gør det, du ønsker skal være del af dine fremtidige kostvaner, så lettilgængelig og tiltrækkende som muligt.
Et typisk problem for en del overvægtige er, at de spiser sammen med familiemedlemmer, der vil have netop den mad eller type af mad, som de selv forsøger at begrænse eller undgå. Det kan være en kæmpe udfordring -- især, hvis de også skal tilberede lækker kalorierig mad til andre i familien.
Der kan være flere mulige løsninger:
- Den bedste er, at få resten af familien med på at indføre sundere kostvaner.
- Lær at tilberede og nyde sund og slankende mad.
- Spis en afmålt portion af "det forbudte" -- hvis det endelig skal være -- og nyd det helt. En halv portion, som du spiser langsomt og nyder, kan give lige så meget nydelse og mæthed som den dobbelte portion, du spiser hurtigt uden egentlig at være opmærksom, og derfor ikke rigtig nyder.