Slankenyt 361, uge 27, 2015
Frugt og bær i slankekosten
Washington State University forskere har påvist, at bær, druer og andre frugter i kosten kan hjælpe med at omdanne overskydende hvidt fedt til kalorie-forbrændende beige fedt.
I undersøgelsen blev mus fodret en diæt med højt fedtindhold. De mus, der fik resveratrol (et plantestof i frugt og bær) i mængder svarende til 340 gram frugt om dagen for mennesker, tog omkring 40 procent mindre på i vægt end mus i en kontrolgruppe, som ikke fik resveratrol.
Tidligere undersøgelser har antydet, at resveratrol kan hjælpe med at forhindre fedme. Denne undersøgelse viser, at det nok skyldes resveratrols evne til at danne beige fedt.
Musene, der fik resveratrol, var i stand til at ændre deres overskydende hvide fedt til den aktive, energi-forbrændende beige fedt.
Resveratrol er en såkaldt polyfenol, som er en type af antioxidanter, der findes i de fleste frugter. Især blåbær, jordbær, hindbær, druer og æbler er rige på polyfenoler.
Kilde: Min Du m.fl. Resveratrol induces brown-like adipocyte formation in white fat through activation of AMP-activated protein kinase (AMPK) α1. International Journal of Obesity (2015) 39, 967–976; doi:10.1038/ijo.2015.23. Abstract
Pressemeddelelse fra Washington State University (18.juni 2015): WSU scientists turn white fat into obesity-fighting beige fat
Kommentar:
Dette var et dyreforsøg, og ingen ved helt endnu, hvad det betyder for mennesker, men det er sandsynligvis en rigtig god ide for især svært overvægtige at spise frugt og bær dagligt (og måske gerne op til 350 gram). Det gælder især bær.
Bær er ikke mindst velegnede, når du vil tabe dig, fordi:
- de har generelt lavere kalorieindhold end andre frugter
- de er rige på næringsstoffer og gavnlige plantestoffer i forhold til kalorieindholdet
- de har et højt indhold af resveratrol og polyfenol. (det gælder som sagt især blåbær, jordbær og hindbær).
Læs også artiklen: Blåbær og polyfenoler kan måske hjælpe med at bekæmpe fedme