Slankenyt 362, uge 28, 2015
Ny undersøgelse: Vegetarkost er bedst til vægttab
-- og det gælder især veganerkost
En gennemgang af undersøgelser om vegetarkost, offentliggjort i the Journal of General Internal Medicine, viser, at overvægtige, der får vegetarkost, taber sig mere end overvægtige, der spiser på andre måder.
Forskerne gennemgik tolv randomiserede, kontrollerede forsøg, der involverer 1.151 personer, der fulgte en bestemt diæt i 9 til 74 uger.
Det er den første undersøgelse, som kombinerer resultaterne fra forskellige uafhængige undersøgelser, der sammenligner vegetarkost med andre måder at spise på (inkl. fx Atkins, kosten der anbefales af American Diabetes Association eller den amerikanske National Cholesterol Education Program).
Samlet set tabte de personer, som fik vegetarkost, sig betydeligt mere (ca. 2,02 kg) end de personer, der spiste kød og andre animalske produkter.
Vegetarer, der fulgte en veganerkost, tabte sig endnu mere. De tabte omkring 2,52 kg mere end overvægtige på en ikke-vegetarisk kost. Vegetarer, der indtog mejeriprodukter og æg tabte omkring 1,48 kg mere end dem på en ikke-vegetarisk kost.
Kilde: To shed weight, go vegan. Review of vegetarian diet studies highlights benefit of vegan-eating plans
Også en tidligere undersøgelse viste, at veganerkosten var den mest effektive slankekost: Veganerkost giver størst vægttab
Der er efterhånden en hel del undersøgelser, der peger i præcis samme retning.
I forhold til en såkaldt "almindelig kost" indeholder en vegetarkost generelt flere sunde næringsstoffer og mange mættende kostfibre samtidig med, at den indeholder færre potentielt skadelige stoffer, og vil derfor på mange måder være den sundeste og bedste slankekost.
Den mest effektive vegetarkost er helt fri for animalske fødevarer som kød, fjerkræ, fisk og mejeriprodukter, men du kan sagtens høste de fleste fordele ved en vegetarkost, selv om du evt. inkluderer mindre mængder mælkeprodukter eller lidt af andre animalske fødevarer.
Stræb efter at hele eller det meste af kosten består af frugt, grøntsager (inkl. tang og svampe), bælgfrugter, korn og nødder.
Læs evt. også flere artikler om emnet på Slankenyt: