Slankenyt 364, uge 34, 2015
Kostvaner uden animalske fødevarer giver størst vægttab
Det er ikke sværere at spise den mest effektive slankemad.
Kort fortalt:
- Personer som følger en veganerkost -- altså en kost helt uden animalske fødevarer -- har lavere BMI.
- Veganerkost giver mere vægttab end andre måder at spise på.
- Veganerkost er generelt sundere rent ernæringsmæssigt end andre måder at spise på.
- I det mindste på kort sigt vil veganerkost hjælpe med at hæmme inflammation.
Forskellige former for vegetarkost er sundere end andre måder at spise på. Det ved mange læger og kostvejledere.
I nogle tilfælde anbefaler læger forskellige kød-baserede kostplaner, fordi de mener, at deres patienter vil have lettere ved at følge dem end, hvis de foreslog en plantebaseret kost.
Men det ser ikke ud til, hverken at være bedre eller mere effektivt at skræddersy en sund kost efter, hvad en patient ønsker at spise, frem for blot at overtale patienten til at spise det, der er bedst.
Deltagerne i et studie fulgte en af 4 forskellige sunde måder at spise på (veganske, lacto-ovo-vegetar, fiske-vegetar, semi-vegetar).
Jo flere animalske fødevarer, der blev udelukket fra kosten, desto større vægttab opnåede deltagerne, og desto større fald i kolesterol blev observeret.
Deltagerne i undersøgelsen, som blev tildelt vegetarkost, oplevede større fald i kolesterol og større vægttab -- også selv om ikke alle deltagere hele tiden fulgte den tildelte kostplan 100 %.
Ikke alene har undersøgelsen vist, at det har bedre virkning på vægttab og kolesterol helt at udelade animalske fødevarer fra kosten frem for at reducere mængden, men også, at den kost, deltagerne umiddelbart foretrak -- eller hvilken kost de blev udvalgt til at følge i undersøgelsen -- ingen indflydelse havde på, hvor godt de havde overholdt kosten efter seks måneder. Ingen af kostplanerne var lettere at følge end de andre.
Det var altså lige så let/svært at følge en 100 % veganerkost som de andre måder at spise på.
Et andet studie, som bestod af en gennemgang af 12 relevante undersøgelser om vegetarkost, der netop er publiceret i the Journal of General Internal Medicine, dokumenterer, at det er lettere at tabe sig med vegetarkost -- og især en vegetarkost helt uden animalske fødevarer (veganerkost).
Kilder:
Wendy J. Moorea,Michael E. McGrievyb, Gabrielle M. Turner-McGrievyc. Dietary adherence and acceptability of five different diets, including vegan and vegetarian diets, for weight loss: The New DIETs study. Eating Behaviors. Volume 19, December 2015, Pages 33–38. doi:10.1016/j.eatbeh.2015.06.011
Gabrielle M. Turner-McGrievy, Edward A. Frongillo m.fl. Comparative effectiveness of plant-based diets for weight loss: A randomized controlled trial of five different diets. Nutrition. Slankenyt 330
Gabrielle M. Turner-McGrievy, James Hébert. Randomization to plant-based dietary approaches leads to larger short-term improvements in Dietary Inflammatory Index scores and macronutrient intake compared to diets that contain meat. Nutrition Research
(ugeskrift for lægfolk uge 14, 2015)
To shed weight, go vegan. Review of vegetarian diet studies highlights benefit of vegan-eating plans. Springer 30. juni 2015. Slankenyt 362
Kommentar:
De mange fordele ved en kost uden eller næsten uden animalske fødevarer -- både vedr. sundhed og vægt -- gør det til en udfordring at overbevise overvægtige og personer med helbredsproblemer om, at deres bedste valg er en plantebaseret kost.