Slankenyt 369, uge 39, 2015
Gavnlig virkning af omega-3 skyldes måske tarmbakterier
En kost rig på fiskeolie fremmer meget forskellige bakterier i tarmene på mus end en kost rig på svinefedt.
Mus blev i 11 uger enten fodret med en kost rig på svinefedt eller rig på fiskeolie.
Indtagelsen af svinefedt fremmede væksten af bakterier kaldet Bilophila, som er knyttet til inflammation i tarmene.
Indtagelsen af fiskeolie øgede mængden af bakterier kaldet Akkermansia muciniphila, som er kendt for at reducere vægtforøgelse og forbedre glucosemetabolisme hos mus.
I et andet eksperiment overførte forskerne tarmfloraen fra mus til andre mus for at se, hvordan det påvirkede dem. Især blev mus, der fik tarmbakterier forbundet med en fiskeolie-kost, beskyttet mod kost-fremkaldt vægtforøgelse og inflammation.
Resultaterne tyder på, at tarmbakterier har noget af ansvaret for de gavnlige virkninger af fiskeolie og de skadelige virkninger af svinefedt.
Undersøgelsen viser, at ændringer i tarmbakterier er eller kan være en uafhængig faktor, der kan øge inflammation forbundet med kost-fremkaldt fedme.
Kilde: Robert Caesar m.fl. Crosstalk between Gut Microbiota and Dietary Lipids Aggravates WAT Inflammation through TLR Signaling. Cell Metabolism. Published Online: August 27, 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cmet.2015.07.026
Pressemeddelelse om undersøgelsen
Kommentar:
Du får de sunde og betændelseshæmmende omega-3 fedtstoffer fra vegetabilske fødevarer samt fisk og skaldyr.
Du behøver ikke at spise fisk eller fiskeolie for at få omega-3. Alle hele (uraffinerede) fødevarer indeholder også mere eller mindre omega-3. Valnødder, hørfrø og chiafrø er især rige på omega-3.
Hvis du har behov for eller ønsker at få omega-3 fra kosttilskud men ikke fra fiskeolie, kan du vælge kapsler med hørfrøolie.
En letoptagelig vegetabilsk kilde til omega-3 er bestemte alger, som også kan købes som kosttilskud. Fx i produktet vegetabilsk omega-3