Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 373, uge 43, 2015

Frugt og grønt giver vægttab

-- det gælder dog ikke alle grøntsagerfrugt og grøntsagerslanker

Øget indtagelse af frugt og ikke-stivelsesholdige grøntsager er forbundet med vægttab. Det viser en undersøgelse offentliggjort i PLoS Medicine.

Forskerne undersøgte forbindelsen mellem ændringer i indtaget af bestemte frugter og grøntsager blandt 133,468 amerikanske mænd og kvinder, som blev fulgt i op til 24 år, fra the Nurses' Health Study, Health Professionals Follow-up Study and Nurses' Health Study II.

Hvert fjerde år svarede deltagerne på, hvor ofte de indtog 131 forskellige fødevarer – inklusiv en lang række frugter og grøntsager. Samtidig blev deltagere regelmæssigt vejet og udspurgt om deres livsstil -- som fx rygning, motion og TV-kiggeri.

Et øget indtag af frugt og en lang række grøntsager var forbundet med vægttab over en fireårig periode.

I gennemsnit gav hver ekstra daglig portion frugt et vægttab på 240 gram.

Hver ekstra daglig portion grøntsager gav et gennemsnitlig vægttab på 110 gram.

Men stivelsesholdige grøntsager som fx ærter, kartofler og majs var forbundet med vægtstigning.

Forskerne konkluderer blandt andet, at deres resultater understøtter fordelene ved øget indtagelse af frugt og grøntsager for at forhindre langsigtet vægtstigning.

Kilde: Monica L. Bertoia m.fl. Changes in Intake of Fruits and Vegetables and Weight Change in United States Men and Women Followed for Up to 24 Years: Analysis from Three Prospective Cohort Studies. PLOS. September 22, 2015.
DOI: 10.1371/journal.pmed.1001878

Kommentar:

Selv om undersøgelsen sætter tal på en lang række frugt og grøntsager, skal vi passe på med ikke at overfortolke undersøgelsen ved fx at overspise i frugt eller undgå stivelsesrige grøntsager.

Stivelsesrige fødevarer er med til at give tyngde og derved mæthed uden at give for mange kalorier eller usunde kalorier.

Der er taget højde for kartofler i form af chips og promesfrites i undersøgelsen, men der skelnes ikke mellem tilpas kogte kartofler og fx bagte kartofler og kartofler som kartoffelmos. Kartoffelmos og bagte kartofler har et højt glykæmisk indeks (påvirker blodsukkeret meget, hvilket i sig selv kan have negativ indvirkning på appetit og vægt).

Ris, pasta o.l. er ikke medtaget i undersøgelsen. Men vi spiser jo et eller andet sammen med grøntsagerne -- enten ris, pasta, kartofler o.l. -- og disse ting har alle flere kalorier end frugt og grøntsager.

Kartofler mætter sandsynligvis mere og indeholder færre kalorier end paste og de fleste andre kornprodukter.

Hovedvægt på frugt og grøntsager -- suppleret med stivelsesrige grøntsager (fx kartofler) eller kornprodukter og bælgfrugter -- er en effektiv vej til vægttab.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab