Slankenyt 375, uge 45, 2015
Spis ude uden at tage på
Det er netop, når vi spiser ude, at vi let "kommer til" at indtage lidt for mange kalorier.
Ifølge en undersøgelse offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition spiser vi i snit 200 ekstra kcal til et måltid, når vi spiser ude sammenlignet med, når vi spiser hjemme.
Det gælder i det mindste i USA, men mon ikke det samme er tilfældet i Danmark.
Når amerikanerne spiser ude, indtager de i gennemsnit omkring 200 flere kcal, end når de bliver hjemme og spiser. De indtager også mere fedt, mættet fedt, kolesterol og salt end, når de tilbereder og spiser deres måltider i hjemmet.(1)
En tidligere undersøgelse tilbage i 2006 kom frem til nogenlunde samme resultat -- nemlig, at vi er tilbøjelige til at indtage flere kalorier og mere fedt, når vi spiser ude (ca. 200 - 300 kcal ekstra dagligt). (2)
Enhver form for distraktion -- altså når vi spiser uden at være opmærksomme, fx når vi arbejder eller ser fjernsyn -- kan føre til overspisning og overvægt. Forskere fra University of Surrey har fundet, at vi især spiser for meget, når vi spiser "på farten" -- fx når vi går. (3)
Kilder:
(1) Restaurant meals can be as bad for your waistline as fast food is. (Medicalxpress.com 1. juli 2015)
http://medicalxpress.com/news/2015-07-restaurant-meals-bad-waistline-fast.html
(2) Gayle M. Timmerman. Restaurant Eating in Nonpurge Binge-Eating Women. Western Journal of Nursing Research. November 2006 vol. 28 no. 7 811-824. doi: 10.1177/0193945906289501
(3) Jane Ogden, Eirini Oikonomou, Georgina Alemany.
Distraction, restrained eating and disinhibition: An experimental study of food intake and the impact of 'eating on the go'. Journal of Health Psychology. Published online before print August 20, 2015, doi: 10.1177/1359105315595119.
Seks tips når du spiser ude:
- Undgå at spise, når du går, kører bil e.l. Prioriter dine spisepauser! Sæt dig ned, få lidt ro på -- også selv om du har travlt og er stresset -- spis stille og roligt. Vær opmærksom. Tyg maden. Nyd maden. Stop med at spise, når du ikke længere er sulten.
- Vælger du mad på en restaurant, så begynd med en suppe som forret. Suppe mætter generelt mere i forhold til kalorier end anden mad.
- Vælg en hovedret med så lidt fedt og så meget grønt som muligt. Lav eventuelt lidt om på hovedretten (spørg om du kan få ekstra salat, i stedet for noget i retten, der feder for meget).
- Nyd maden — stille og roligt! Spis langsomt og tyg maden grundigt. Hold pauser under måltidet, hvor du fx snakker med andre ved bordet.
- Du behøver jo ikke spise alt, der bliver serveret. Det er i orden at lade noget stå!
- Hvis du vælger dessert, så vælg en frugtdessert. Findes den ikke på menukortet, kan du muligvis alligevel bestille en. Hvis du absolut "skal" have is til dessert, kan du vælge is med frugt (lidt is, meget frugt).