Slankenyt 376, uge 46, 2015
Større portioner, større tallerkner, mere spist
Større portioner, større indpakninger og større bordservice fører til større indtag af mad og drikke. Det viser en undersøgelse, som har givet det mest afgørende bevis til dato for, at folk spiser mere mad eller drikker mere ikke-alkoholiske drikkevarer, når de bliver tilbudt større portioner, eller når de bruger større bordservice -- altså større bestik, større tallerkener, større glas, større fade mv.
Forskere kombinerede resultater fra 61 undersøgelser af høj kvalitet, der indeholdt data fra 6.711 deltagere om indflydelsen af portionsstørrelse, indpakninger og bordservice på indtagelsen af mad.
Dataene viste, at folk konsekvent indtager mere mad og drikkevarer, når de bliver tilbudt større portioner, større indpakninger eller større bordservice, end når de tilbydes versioner af mindre størrelse, hvilket tyder på, at hvis konstant reduktioner i udsættelse for store størrelser kunne opnås i hele kosten, ville det kunne reducere det gennemsnitlige daglige kalorieindtag med 12 til 16 procent blandt voksne i Storbritannien (svarende til op til 279 kcal pr dag) eller med 22 til 29 procent blandt amerikanske voksne (svarende til op til 527 kcal pr dag).
Kilde: Gareth J Hollands m.fl. Portion, package or tableware size for changing selection and consumption of food, alcohol and tobacco. The Cochrane Library. Published Online: 14 SEP 2015. DOI: 10.1002/14651858.CD011045.pub2.
Pressemeddelelse fra University of Cambridge 14. september 2015: Larger-sized portions, packages and tableware lead to higher consumption of food and drink
Kommentar:
Punkt 3 i slankeprogrammet på slankeklub.dk hedder: Gør det lettere at ændre vaner
Det er vigtigere, end de fleste er klar over. Det kan faktisk være det, der gør hele forskellen!
Overvægtige er ofte i et miljø eller har tilegnet sig vaner, der fremmer overspisning og indtagelse af fødevarer med lav slankeværdi.
Nogle af de ting, du kan gøre er fx:
- Øs mindre portioner op.
- Køb mindre mængder af de kalorierige fødevarer.
- Køb større mængder af de sunde kalorielette fødevarer.
- Brug evt. en mindre tallerken, en mindre ske, en mindre skål mv., når du serverer/øser op. Spis mindre portioner mad.
- Fjern fra dit køkken (eller i det mindste gem dem godt væk) alle kalorierige fødevarer, du let bliver fristet af (fx junkmad som er fyldt med sukker og fedt).
- ... osv. (find, hvad der er relevant for dig)