Slankenyt 399, uge 22, 2016
Kulhydratrige måltider hæmmer appetitten mere end fedtrige måltider
Kulhydratrige fødevarer er bedre til at fremme appetitkontrol end fedtrige fødevarer. Det viser en undersøgelse.
Formålet med undersøgelsen var at finde ud af, hvordan fedt, kulhydrater og proteiner påvirker mæthed og lysten til at spise bestemte fødevarer.
Resultaterne viste også, at et kulhydratrigt måltid var mere effektiv til at reducere et ønske om fedtrige fødevarer.
Forskere fra Sheffield Hallam University og University of Leeds, fik 65 overvægtige og svært overvægtige personer til at gennemføre en række tests med det formål at vurdere mæthed og hvilke fornemmelser (og nydelse), der var forbundet med indtagelse af mad.
Forskerne fandt, at deltagerne følte sig mere mætte efter indtagelse af fedtfattige+kulhydratrige måltider sammenlignet med fedtrige+kulhydratfattige fødevarer/måltider, på trods af et lavere indtag af kalorier.
Et måltid, der var fetfattig+kulhydratrig reducerede lysten til fedtrige+kulhydratfattige fødevarer.
I forhold til kalorieindhold snarere end fødevarernes vægt, har protein den stærkeste effekt på mæthed, efterfulgt af kulhydrat, mens fedt udøver den svageste virkning.
Kilde: Mark Hopkinsa, Graham Finlayson m.fl.
Differing effects of high-fat or high-carbohydrate meals on food hedonics in overweight and obese individuals. British Journal of Nutrition / Volume 115 / Issue 10 / May 2016, DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0007114516000775 (About DOI), Published online: 22 March 2016
Kommentar:
Læs evt. også artiklen: Slank med kartofler?
Og en lang artikel om kulhydratrig/fedtfattig kost på hclf.dk