Slankenyt 405, uge 33, 2016
Nyt studie: Mættet fedt øger tendensen til at overspise
En kost med højt indhold af mættet fedt kan gøre det svært for din hjerne at kontrollere, hvad du spiser. Det viser en ny undersøgelse, offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Cellular Neuroscience.
Overvægtige, der ønsker at tabe sig, gør klogt i at mindske indtagelsen af mættet fedt, eftersom mættet fedt ser ud til at påvirke den del af hjernen, hypothalamus, som hjælper med at regulere sult.
Mættet fedt forårsager betændelse, der mindsker hjernens evne til at kontrollere fødeindtagelse. En kost med meget mættet fedt kan få folk til at kæmpe med evnen til at styre, hvor meget de spiser, hvornår de skal stoppe, og hvad de spiser -- som alle er symptomer, vi ser ved fedme.
Undersøgelsen, der blev foretaget med rotter, viste, at et måltid, der er rig på mættet fedt, reducerer den kognitive funktion, og gør det vanskeligere at kontrollere spisevaner.
Indtag af fiskeolie i stedet for svinefedt gør en væsentlig forskel. Hjernens funktion forbliver normal, og vi har lettere ved ikke at spise for meget.
"Forskellen var meget klar, og vi var forbløffet over at kunne fastslå virkningen af en fed kost på hjernen. Vores resultater tyder på, at du kan reducere risikoen for fedme og forhindre flere metaboliske sygdomme, ved at være mere bevidste om, hvilken type fedt kosten indeholder", konkluderer professor Crispino.
Kilde: Frontiers. "Fish oil vs. lard: Why some fat can help or hinder your diet." ScienceDaily. ScienceDaily, 29 July 2016. <www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160729132910.htm>.
Kommentar:
Der er flere andre undersøgelser, der peger i retning af at omega-3 (som blandt andet findes i fisk, men også i planter som hørfrø, valnødder og bladgrønt), er langt bedre end mættet fedt, når formålet er vægttab.
Undersøgelsen viser ikke, om en kost, der er rig på fiskeolie og planteolier, er bedre end en fedtfattig kost, der indeholder nok omega-3.
En meget fedtfattig kost (sammenlignet med den kost, de fleste spiser, og som kun indeholder 1/3 af den fedt, vi normalt indtager) kan være med til at forbedre en persons appetitregulering og har andre sundhedsmæssige fordele.