Slankenyt 409, uge 37, 2016
Er det bedst at begrænse sukker eller fedt?
I fagkredse er der vedvarende diskussioner om, hvorvidt sukker eller fedt er den største skurk, når det gælder overvægt og fedme.
I en undersøgelse analyserede forskerne data om 132.479 personer, hvoraf 66.3% af mændene og 51.8% af kvinderne var overvægtige eller svært overvægtige.
Sammenlignet med de personer, der var normalvægtige, havde overvægtige og svært overvægtige i gennemsnit et 11,5% øget kalorieindtag.
Fordelt over makronæringsstofferne var det øgede indtag:
fedt + 14,6 %
protein + 13,8 %
stivelse + 9,5 %
sukker + 4,7 %
Forskerne konkluderede: Fedt er den største bidragyder til den samlede energi (kalorieindtagelse). Andelen af energi fra fedt i kosten, men ikke sukker, er højere blandt overvægtige og svært overvægtige.
Kilde: J.M.R. Gill, J.P. Pell m.fl. Adiposity among 132?479 UK Biobank participants; contribution of sugar intake vs other macronutrients. Int. J. Epidemiol. (2016). doi: 10.1093/ije/dyw173. Online: July 12, 2016
Kommentar:
Det er med andre ord vigtigere at spare på fedt end at spare på sukker, når formålet er vægttab.
Vi kan også konkludere, at de fleste overvægtige får overskud af kalorier fra unødvendigt meget fedt (især mættet fedt), for mange proteiner fra animalske fødevarer og for mange raffinerede kulhydrater (fra sukker, hvidt mel, hvide ris, almindelig pasta mv.).