Slankenyt 423, uge 01, 2017
De fleste diæter er på forhånd dømt til at slå fejl
De fleste, der begynder på en diæt, har tendens til at bruge de forkerte strategier. De planlægger at droppe deres livretter, og erstatte dem med mindre ønskværdige muligheder. Det viser forskning fra Baylor University Hankamer School of Business.
Omvendt fokuserer mennesker, der har succes med deres diæt, på at tilføje sunde fødevarer, som de rent faktisk kan lide.
"Vores forskning viser, at i stedet for at opstille regler for at undgå ens foretrukne godbidder, bør folk på diæt fokusere på at spise sunde fødevarer, som de nyder," siger Meredith David den ledende forfatter til undersøgelsen. "Folk, som på deres diæt holder sig fra at indtage de fødevarer, de holder mest af, kan sætte sig op til fiasko. I stedet kan de blive bedre stillet ved at tillade lejlighedsvise godbidder, og fokusere opmærksomheden på de sunde fødevarer, de nyder, og satse på at inkludere de velsmagende men sunde fødevarer i deres kost."
Han udtaler videre, at personer med lav selvkontrol gør det svært for dem selv, hvis de fokuserer på netop at undgå de fødevarer, som de finder mest fristende.
Når deltagerne blev bedt om at angive specifikke regler, som de kunne bruge til at guide deres fødevareindtagelse, opstillede en stor procentdel af deltagerne regler, der involverede at begrænse og undgå visse fødevarer. Det var især tilfældet blandt personer med lav selvkontrol og de personer, som havde sværere ved at nå deres mål.
Personer, der generelt havde mere succes med at nå deres mål, havde tendens til at opstille regler, der inkluderede ting, de skulle tilnærme sig og/eller indtage.
Personer med lav selvkontrol tænker på at undgå usunde fødevarer, som de virkelig kan lide -- deres favorit snacks og de mest fristende fødevarer.
Personer med høj selvkontrol tænker på fødevarer,
som de kan lide, men som det er overkommeligt for dem at give afkald på.
Personer med lav selvkontrol tænker på, at de skal spise fødevarer på deres diæt, som de ikke kan lide, og som de finder meget ubehagelige at spise (fx rosenkål).
Personer med høj selvkontrol tænker på fødevarer, som de nyder at spise (fx jordbær).
Kilde: Meredith E. David, Kelly L. Haws. Saying "No" to Cake or "Yes" to Kale: Approach and Avoidance Strategies in Pursuit of Health Goals. Psychology & Marketing. Volume 33, Issue 8, pages 588–594, August 2016. Online: 8 july 2016. DOI: 10.1002/mar.20901
Pressemeddelelse om undersøgelsen
Kommentar:
Du vil sandsynligvis øge din viljestyrke -- og have lettere ved at gennemføre dit projekt -- hvis du gør det hele så overkommeligt som muligt.
Som beskrevet i Sikker Slank programmet:
1) Fokuser først og fremmest på at spise MERE mad med høj slankeværdi, som du holder af.
Læs evt. mere om slankeværdi i artiklen: Slankeværdi — vægttab på den gode måde
2) Lær at holde af mad med høj slankeværdi -- blandt andet ved at vælge den bedste slags og kvalitet, og ved at lære at tilberede maden, så du kan lide den.
Læs eventuelt mere om emnet i den nye introduktion til slankeklub.dk her