Slankenyt 437, uge 15, 2017
Fuldkorn frem for raffinerede kornprodukter giver vægttab
En nye undersøgelse fra Tufts University — offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition — konkluderer, at en kost, der er rig på fuldkorn vs. raffinerede kornprodukter medførte en gunstig energibalance.
81 normalvægtige forsøgspersoner blev delt op i to grupper.
De to grupper fik i 6 uger samme kost med samme mængde kalorier (ca. 2.550) og samme fordeling af kalorier (53 % kulhydrater, 28 % fedt og 19 % protein).
Den eneste forskel i deres kost var, at den ene gruppe fik 830 kcal om dagen fra fuldkornsprodukter og den anden gruppe fik 830 kcal fra raffinerede kornprodukter.
I løbet af den sidste uge af forsøget, beregnede forskerne hvilestofskiftet hos forsøgspersonerne, og de undersøgte indholdet af kalorier i deres afføring.
Disse målinger viste, at personerne i fuldkornsgruppen havde et hvilestofskifte, der var ca. 40 kcal højere per dag end de personer, der spiste de raffinerede kornprodukter. Fuldkornsspiserne havde også et højere tab af kalorier i afføringen (ca. 50 kcal). Samlet set gav det fuldkornsspiserne et kalorieunderskud på 92 kcal i forhold til deltagerne, der spiste raffinerede kornprodukter (selv om de indtog samme mængde kalorier).
Med andre ord, så forbrænder folk flere kalorier, samtidig med at de optager færre kalorier. De havde også tendens til bedre blodsukkerregulering.
Dette resultat var næsten identisk med resultatet af en stor undersøgelse fra 2011 med 120.877 deltagere.
De fleste undersøgelser, der producerer en negativ energibalance, har også vist et fald i hvilestofskiftet. Det modsatte skete i Tufts undersøgelsen. "Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor det skete. Men jeg tror, at den stærke tendens til, at fuldkorn fylder maven bedre op hos fuldkornsspisere, betyder, at hjernen ikke modtaget signaler om at skrue ned for stofskiftet." Udtaler undersøgelsens ledende forsker, Susan B. Roberts, ifølge en artikel i Washington Post om undersøgelsen.
Endnu en undersøgelser fra Tufts Universitetet har vist at fuldkorn også har en gavnlig virkning på immunforsvaret og mikrobiotaen.
Også andre undersøgelser har vist en gavnlig virkning på tarmbakterierne med fuldkorn. Og netop tarmbakteriernes sammensætning og sundhed kan påvirke vores vægt.
Læs evt. også:
Tarmens bakterier påvirker vores forbrænding
Tarmbakterier forbundet med fedt på maven
Tarmbakteriers signaler til hjernen kan medvirke til overvægt
Tarmbakterier kan påvirke din vægt samt blodets indhold af fedt og kolesterol
Fedtrig kost skader tarmfloraen og hjernens evne til at opfatte mæthed
Visse tarmbakterier fremmer måske fedme
Forbindelse mellem tarmflora og fedme