Slankenyt 454, uge 36, 2017
Kan kemikalier i dagligdagen forstyrre hormoner og fremme overvægt?
En undersøgelse tyder på, at ret almindelige kemikalier, der tilsættes fødevarer og andet, vi ofte bruger i dagligdagen, kan medvirke til overvægt.
Tre kemikalier blev testet: Butylhydroxytoluen (BHT), som er en antioxidant, der almindeligvis tilsættes til morgenmadsprodukter og andre fødevarer, for at beskytte næringsstoffer og forhindre, at fedt bliver harsk. Perfluorooctansyre (PFOA), som er en polymer, der findes i nogle køkkengrej, tæpper og andre produkter. Tributyltin (TBT), som er et stof i maling, der kan forurene vand, og som ophobes i skaldyr.
Forskerne anvendte hormonproducerende væv, der blev dyrket fra humane stamceller, for at demonstrere, hvordan kronisk eksponering for disse kemikalier kan forstyrre de signaler, der sendes fra fordøjelsessystemet til hjernen om mæthed under et måltid. Når dette signalsystem bryder sammen, har folk lettere ved at overspise og tage på.
Resultatet af undersøgelsen var, at alle tre kemikalier beskadigede de hormoner, der kommunikerer mellem tarm og hjerne.
Kemikalierne beskadigede også mitokondrier, som er cellulære strukturer, der omdanner mad og ilt til energi og styrer kroppens stofskifte.
Kilde: Uthra Rajamani, Andrew R. Gross, Camille Ocampo, Allen M. Andres, Roberta A. Gottlieb & Dhruv Sareen. Endocrine disruptors induce perturbations in endoplasmic reticulum and mitochondria of human pluripotent stem cell derivatives. Nature Communications 8, Article number: 219 (2017) doi:10.1038/s41467-017-00254-8
Kommentar:
Der findes rigtig mange kemikalier i vores miljø — der kan påvirke os via luften, huden og det, vi spiser og drikker — som potentielt set kan forstyrre vores hormoner eller anden biokemi i kroppen.
Her undersøgte forskerne tre kemikalier, men er det blot toppen af isbjerget?
Flere undersøgelser tyder på, at kemikalier i miljøet kan spille en rolle i forbindelse med den stigende forekomst af overvægt og fedme.
Læs artiklen: Kan miljøgifte medvirke til overvægt?
Læs også: Udbredt tilsætningsstof øger måske risikoen for tarmsygdomme og fedme
Hvad du kan gøre:
- Lad din kost langt overvejende bestå af frugt, grøntsager, bønner, linser og fuldkornsprodukter, som du selv tilbereder fra bunden.
- Køb og tilbered selv din mad fra gode råvarer. Fravælg så vidt muligt produkter, der indeholder ingredienser, som du ikke umiddelbart forstår, eller som du ved er tvivlsomme eller potentielt sundhedsskadelig.