Slankenyt 469, uge 33, 2018
Hvor ofte og hvornår, du spiser, påvirker sandsynligvis din vægt
Hvis du vil tabe dig, er det bedre at springe aftensmaden over, end det er at springe morgenmaden over.
I en undersøgelse baseret på en syv års analyse af 50.660 voksnes kost, fandt forskerne:
- Personer, der spiste mere til morgenmad og indførte en 18-timers fasteperiode i døgnet, vejede mindst.
- Personer, der spiste mere end tre måltider, eller tre måltider plus snacks, vejede mere.
- Personer, der spiste senere på dagen efter kl. 18:00, sammenlignet med at have det største måltid om morgenen eller til frokost, vejede mere.
Ifølge forskerne tyder resultatet af undersøgelsen på, at en forlænget nattefaste til 18 eller 19 timer gavner stofskiftet.
Det viste sig også, at et måltid spist om aftenen, sammenlignet med et måltid spist om morgenen, resulterer i et højere blodsukker, hvilket sker, når insulin ikke i tilstrækkeligt omfang kan omdanne glukose til energi.
Det er altså ifølge denne undersøgelse en god ide at omlægge dine måltider, så du indtager flest kalorier om morgenen, når insulinfunktionen er mest effektiv, så du undgår et højere blodsukker.
Hvis du fx indtager ca. 1.500 kcal. dagligt, kan det være en fordel at indtage 700 kcal. om morgenen, 500 kcal. til frokost og 300 kcal. til aftensmad. Blot et eksempel.
Der er givetvis mange måder at tilrettelægge dit spisemønster, så du spiser mest på de tidspunkter, hvor din krop på den bedste måde klarer den mængde kalorier, du indtager.
Uanset, hvordan du tilrettelægger dit spisemønster, er det bedst, hvis du indtager færrest kalorier om aftenen, hvor din krop ikke i samme grad er i stand til at omsætte kalorier.
Forskerne konkluderede, at der også er mange sundhedsmæssige fordele ved at øge den naturlige nattefaste med flere timer. De mener, at de fleste voksne med fordel kan spise færre gange i løbet af dagen, fravælge små mellemmåltider, spise morgenmad og gøre morgenmaden (eller dagens første måltid) til det største måltid. Det kan efter forskernes opfattelse være en effektiv metode til at forebygge langsigtet vægtforøgelse.
Kilde: Hana Kahleova, Jan Irene Lloren, Andrew Mashchak, Martin Hill og Gary E Fraser. Meal Frequency and Timing Are Associated with Changes in Body Mass Index in Adventist Health Study 2. JN The Journal of Nutrition. July 12, 2017, https://doi.org/10.3945/jn.116.244749