Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 498, uge 04, 2020


Sammenhæng mellem fedme og ultraforarbejdede fødevarer

Ultraforarbejdede fødevarer

Efterhånden som den mad, vi indtager, bliver mere og mere forarbejdet, kan fedme blive mere udbredt. Det konkluderer forsker Leigh A. Frame fra George Washington University efter en gennemgang af de overordnede tendenser inden for fødevarer.

Der er en sammenhæng mellem den stigende fedmeepidemi i USA såvel som relaterede kroniske sygdomme med en stigning i indtagelsen af ultraforarbejdede fødevarer.

De fødevarer, der er mest forbundet med vægtstigning, inkluderer kartoffelchips, sukkersødede drikkevarer, slik og desserter, raffinerede kornprodukter, rødt kød og forarbejdet kød.

Lavere vægtstigning eller endda vægttab er forbundet med fuldkorn, frugt og grøntsager.

Andre fødevaretendenser, der er skitseret i rapporten, inkluderer utilstrækkelig indtagelse af kostfiber og en dramatisk stigning af tilsætningsstoffer i fødevarer.

I mus og in vitro forsøg har emulgatorer, der findes i forarbejdede fødevarer, vist sig at ændre bakteriesammensæteningen i tarmene, forhøje det fastende blodsukker, forårsage hyperfagi, give øget vægtstigning og inducere fedtlever.

De seneste humane forsøg har knyttet ultraforarbejdede fødevarer til nedsat mæthed, hurtigere indtagelse af måltider, forværring af biokemiske markører, herunder for inflammation og kolesterol, og øget vægtstigning.

I modsætning hertil har populationer, der kun indtager lidt kød, mange kostfibre og minimalt af forarbejdede fødevarer — de "blå zoner" — langt lavere forekomst af kroniske sygdomme og fedme, og de lever længere uden sygdom.

Kilde: George Washington University. "Processed foods highly correlated with obesity epidemic in the US." ScienceDaily. ScienceDaily, 6 January 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200106122009.htm>.

Læs mere om ultraforarbejdede fødevarer i artiklerne:

For meget ultraforarbejdede fødevarer forbundet med dårligere hjertesundhed

Fravælg ultraforarbejdet mad — for vægt, sundhed og velværets skyld

Ny evidens: Ultraforarbejdede fødevarer fremmer en række sygdomme

Som beskrevet i e-bogen Suppe- og råkostdage kan ultraforarbejdede fødevarer skabe en afhængighedslignende tilstand, og en af de bedste fremgangsmåder til hurtigt at slippe fri for hang til ultraforarbejdede fødevarer er en periode kun med suppe og råkost.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab