Slankenyt 505, uge 14, 2020
Sammenhæng mellem dårlig søvn, usunde kostvaner og fedme
Kvinder, der sover dårligt, overspiser og spiser mad af lavere kvalitet.
Tidligere undersøgelser har vist, at folk, der får mindre søvn, er mere tilbøjelige til at udvikle fedme, type 2-diabetes og hjertesygdomme — og at det delvist kan forklares med deres kostvaner.
I denne undersøgelse analyserede forskerne søvn- og spisevaner blandt 495 kvinder i alderen 20 til 76.
I lighed med tidligere undersøgelser af søvn og kost fandt undersøgelsen, at dem med dårligere samlet søvnkvalitet indtog mere tilsat sukker.
Kvinder, der tog længere tid om at falde i søvn, havde højere kalorieindtag og spiste mere mad.
Kvinder med mere alvorlige søvnproblemer indtog mere mad og færre umættede fedtstoffer end kvinder med mildere søvnløshed.
Forskerne nævner, at det også er muligt, at en dårligere kost har negativ indflydelse på søvnkvaliteten.
Kilde: Columbia University Irving Medical Center. "The skinny on why poor sleep may increase heart risk in women." ScienceDaily. ScienceDaily, 17 February 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200217085214.htm>.
Kommentar:
Uanset om det er den dårlige søvn, der får os til at spise mere usundt/kalorierigt, eller de usunde kostvaner, der giver dårligere søvn, er det værd både at satse på at spise sundere og forbedre betingelserne for en god søvn.