Slankenyt 508, uge 21, 2020
Fedme er en væsentlig risikofaktor for udvikling af type 2-diabetes uanset arveanlæg
Fedme øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes med mindst 6 gange uanset genetisk tilbøjelighed til sygdommen.
Forskere vurderede data om 4.729 personer, der udviklede type 2-diabetes, som blev fulgt i gennemsnitlig 14,7 år, og en tilfældig kontrolgruppe på 5.402 personer.
Sammenlignet med normalvægtige var personer med fedme næsten seks gange mere tilbøjelige til at udvikle type 2-diabetes, mens overvægtige, havde en 2,4 gange øget risiko. Dem med den højeste genetiske risiko havde dobbelt så stor risiko for at udvikle type 2-diabetes som dem med den laveste, mens personer med den mest usunde livsstil var 18% mere tilbøjelige til at udvikle type 2-diabetes end dem med den sundeste.
Personer, der rangerede højt for alle tre risikofaktorer — fedme, høj genetisk risiko og ugunstig livsstil — havde en 14,5 gange øget risiko for at udvikle type 2-diabetes sammenlignet med personer, der havde en normal kropsvægt, lav genetisk risiko og gunstig livsstil.
Selv blandt personer med en lav genetisk risiko og gunstig livsstil var fedme forbundet med 8,4 gange øget risiko for type 2 diabetes.
Kommentar:
Den gunstige livsstil, der blev vurderet i undersøgelsen, var dog langt fra den sundeste livsstil for diabetikere.
Omfattende forbedringer i livsstilen har omfattende positiv indflydelse og kan i væsentlig grad forebygge og endda være del af behandlingen af type 2-diabetes.
Mere om, hvordan og hvor meget vores livsstil kan påvirke helbredet i e-bogen: Bedre helbred med sundere livsstil.