Slankenyt nr. 55
Er det lige fedt?
Hej John.
Jeg vil gerne høre om du kan belyse nogle ting for mig omkring fedtstoffer (lipiders) metabolismevej. Og desuden redegøre for hvorfor mættet fedt er så "farligt" igen.
1) Min teori er at det slanker at spise 30 % mættet og 70 % plante (umættet) fedt?
De tyndeste mennesker jeg kender (dvs. har BMI på ca. 17-18) er også dem, som indtager mest fedt, inklusivt mig selv (spiser gerne 70-120g) om dagen og har altid været meget tynd.
Ovennævnte tynde mennesker er ikke specielt aktive eller specielt høje, de er bare slanke.
Omvendt: de lidt "fyldigere" mennesker jeg kender spiser meget fedtfattigt og rør sig meget. Da slog det mig om fedt kan have en gunstig effekt på fedtforbrænding og mæthedssignaler i hjernen, m.m.
Jeg tror, der er meget vi ikke forstår ved kroppens metabolske regulering - endnu. En ting er helt sikkert, det hjælper IKKE at tælle kalorier. Man vil ALDRIG kunne beregne sit totale forbrug og indtag alligevel.
Jeg tror mere på at kvaliteten af kosten er afgørende og ikke kalorieindtaget. Det kunne forklare hvorfor folk ved middelhavet er så slanke selvom de spiser mere fedt og drikker mere vin. I Danmark får vi ca. de samme kalorier fra hvidt brød og færdigretter, men vi er fede.
2) Jeg tror ikke mættet fedt er så skadeligt igen, mættet fedt har vi altid spist, selv veganere får kokos der indeholder en del mættet fedt.
Jeg mener, at det er de animalske proteiner der er skurkene. Vi ligner andre pattedyr 99,5 % genomisk, det er vel ikke så mærkeligt, at vi ikke skal spise vores egen art - så bliver vi syge. Tænk på køer, de får fremprovokeret BSE når de spiser egne proteiner, hvad sker der så ikke i vores organisme? Vi får gigt og nyreproblemer! Desuden skulle man hellere gå i krig mod transfedt!
3) Kan man i stedet bruge koldpresset rapsolie og valnødder, samt diverse nødder, hvis man ikke spiser fisk?
MVH HM
Hej HM.
Interessant emne.
Det med fedtstoffer er for viderekomne!
Jeg har læst en del om emnet (inkl. bøger kun om fedtstoffer), så jeg burde vel være i stand til at sige præcist, hvordan tingene hænger sammen.
Det er jeg bare ikke!
Jeg synes, der dukker næsten lige så mange spørgsmål som svar op, når man forsøger at gå i dybden med det emne.
Fedt indeholder naturligvis mange flere kalorier pr. gram end andet, der indeholder kalorier.
Derfor feder det mere. Eller gør det?Som du skriver kan nogle mennesker tilsyneladende spise en del fedt uden de tager på af den grund.
For noget tid siden viste en undersøgelse fx, at de mennesker, der spiste mandler svarende til 300 kalorier (ca. 42 stk.) dagligt, automatisk spiste færre kalorier fra anden mad, så de ikke tog på af at få de ekstra mandler.
Noget lignende er i en tidligere undersøgelse blevet observeret i forbindelse med jordnødder.
I det hele taget betyder det sandsynligvis at den fedt vi får fra sunde fødevarer (de hele fødevarer, ikke den rene olie) ikke øger vægten.
I hvert fald hos nogle mennesker mætter fedtrige fødevarer så meget, at de ikke tager på. Omvendt kan fx fedtfattig mad let anspore til overspisning, hvis den fedtfattige mad indeholder mange hurtige kulhydrater
http://www.nomedica.dk/overspisning_og_kulhydrater.htm
Du kan givetvis få henvisninger til en lang række mere eller mindre videnskabelige undersøgelser, der viser at mættet fedt øger forekomsten af hjertesygdomme mv., ved at kontakte fødevarestyrelsen eller ernæringsrådet (eller motion og ernæringsrådet som det hedder nu)
http://www.altomkost.dk/forside.htm
http://www.meraadet.dk/default.asp?id=1278
Der er mange befolkningsundersøgelser, der har vist at de mennesker der spiser meget mættet fedt har øget forekomst af en lang række sygdomme. Men, som T. Colin Campbell, Ph.d. skriver i "The China Study", er det sandsynligvis fordi mættet fedt jo næsten udelukkende kommer fra animalske fødevarer. Derfor er der fejl i mange af de store undersøgelser, der viser at "mættet fedt" er problemet, eftersom de mennesker der spiser meget mættet fedt naturligvis spiser mange animalske fødevarer. Det mættede fedt kommer jo næsten udelukkende fra animalske fødevarer.
Det er altså - ifølge Campbell, og som du også er inde på - mere de animalske proteiner (eller animalske fødevarer generelt) og ikke de mættede fedtstoffer, der giver problemer.
Han argumenterer meget overbevisende for at den store skurk er animalsk protein mere end mættet fedt, og henviser til en lang række undersøgelser, han mener bekræfter dette.
Jeg tror at fedtfattig kost er bedst, og at fedtet bør komme fra fødevarer (ikke olier o.l.). Altså fedtsyrer fra grøntsager, bælgfrugter, nødder, frø, avocado osv. Og ikke fra animalske fødevarer (uanset om skurken er det mættede fedt eller de animalske proteiner).
Mennesker der spiser fedtfattigt men alt for mange raffinerede kulhydrater (som mange overvægtige nu om dage jo gør), vil i mindst lige så stor udstrækning blive overvægtige.
MEN måske feder vegetabilsk fedt meget mindre, end vi tror. Tidligere satte jeg en del klienter på meget skrappe kostplaner i perioder. Ikke fordi de skulle tabe sig men pga. alvorlige sygdomme. De som var i stand til at følge kosten opnåede ofte utrolige resultater, men der opstod et uventet problem hos mange, der ikke var overvægtige eller kun lettere overvægtig ... de tabte sig så meget, at de let kom til at virke "for tynde", selv om de følte sig godt tilpas og var blevet raske (eller fået det væsentlig bedre). Jeg forsøgte at klare problemet ved at overtale dem til at spise alle de nødder, avocadoer, frugter (og visse mængder tørrede frugter), de kunne.
MEN DET HJALP IKKE.
Der var ingen grænser for hvor meget eller hvor ofte de kunne spise -- de skulle "blot" i en periode spise masser af råkost, mange vegetabilske fødevarer, ingen animalske fødevarer og ingen fødevarer med gluten (evt. ingen kornprodukter).
(Ved alvorlige sygdomme er den slags radikale diæter ofte nødvendige for at opnå resultater).
Jeg forstår det faktisk stadig ikke, men det hjalp ikke på vægten, at de indtog mere fedt/flere kalorier. De blev bare ved med at tabe sig!?
Selv om nogle af de mennesker, der før diæten var overvægtige, efterhånden begyndte at føle sig for tynde, nærmest begyndte at overspise i de fødevarer, de måtte spise, hjalp det ikke. Det eneste der hjalp, var at slække lidt på kuren og lade dem spise flere kornprodukter (brød, pasta, ris o.l.).
Du kan sagtens få omega-3 fedtsyrer fra nødder (bl.a. valnødder) og fx bruge rapsolie, hvis/når du bruger olie. Også hørfrø og visse grøntsager indeholder omega-3. Du behøver ikke spise fisk.
Det er heller ikke klarlagt, hvor meget omega-3, vi egentlig behøver.
Sandsynligvis kan vegetarer klare sig med meget mindre, da deres kost allerede i en vis udstrækning beskytter mod de sygdomme fiskeolie beskytter imod ... og måske kan en del af de positive virkninger, der er konstateret fra at spise fisk, tilskrives at du jo spiser mindre kød, hvis du til nogle måltider spiser fisk i stedet for kød.
Som vi har været inde på i tidligere nyhedsbreve, så fremmer animalske fødevarer både visse sygdomme og vægtstigning. Det samme gør sukker og andre raffinerede kulhydrater.
En sund kost vil derfor bl.a. indeholde flest mulige vegetabilske fødevarer (af høj kvalitet og stor variation) og færrest mulige animalske fødevarer.
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm
http://www.nomedica.dk/den_ideelle_kost.htm
Det er også den perfekte slankekost. Tilrettelægger du kosten, så den er rig på fødevarer, der er fyldt med vitaminer og andet godt i forhold til kalorier
http://www.nomedica.dk/sund_slankekost.htm
kan du spise det du har lyst, når du har lyst, og alligevel tabe dig.