Slankenyt nr. 57
Begynd med en kaloriefattig råkostsalat
Du kan sandsynligvis reducere mængden af den mad, du spiser i resten af måltidet, hvis du spiser kaloriefattig mad - som frugt, råkostsalat og/eller grøntsagssuppe - i starten af måltidet.
Forskere fandt ud af, at mennesker der fik serveret hvad der svarer til tre kopper salat - eller ca. 100 kalorier - i gennemsnit spiste 12 % færre kalorier, sammenlignet med de mennesker som ikke spiste en salat i starten af deres måltider.
Det er kun en kaloriefattig forret, der har denne virkning. Når deltagerne i forsøget fx. spiste en råkostsalat med kalorierig dressing og ost, indtog de 17 % flere kalorie i hele måltidet, end når de slet ikke spiste salat.
Kvinder som spiste 1 - 1½ kop salat (50 kalorier) spiste 7 % mindre til måltidet, sammenlignet med, når de ikke spiste en salat. 3 kopper salat (100 kalorier) mindskede kalorieindtaget med 12 %
En råkostsalat kræver, at du skal tygge meget og du tilfører derved tid til måltidet, hvilket forstærker ideen om, at du har spist nok.
Eksperimentet viste også at portionsstørrelse betød noget. Når deltagerne blev tilbudt 100 kalorier i form af salat i to forskellige portionsstørrelser - 1½ kop og 3 kopper - spiste de mindre af hovedretten efter den største portion, hvilket viser, at jo mere maden fylder, desto mere mæt bliver du. (Journal of the American Dietetic Association, October 2004)
Ovenstående bekræfter et af de tip, som du måske allerede har læst i bogen "Sikker Slank", nemlig at det er en enkel og effektiv vane at starte alle hovedmåltider med en kalorielet salat.