Slankenyt nr. 70. Uge 36, 2006
INDHOLD:
- Hvorfor tager de fleste på igen efter vægttab?
- For højt kolesterol og blodsukker
1) Hvorfor tager de fleste på igen efter vægttab?
Som vi var inde på i sidste nummer af slankenyt vil langt de fleste af de forholdsvis få, der er i stand til at gennemføre en slankekur, højst tabe 5 % eller lidt mere af deres udgangsvægt.
Problemet bliver endnu større af, at de få, der taber sig fx 5 % (eller måske højst op til 10 %) af deres udgangsvægt, næsten altid tager det hele på igen.
Det er altså utrolig svært for de fleste at bibeholde deres vægttab.
Nogle mener, at årsagerne til vægtproblemer og især problemerne med at fastholde et opnået vægttab hovedsagelig er psykiske eller følelsesmæssige.
Det tror jeg ikke.
Selv om psykologiske faktorer naturligvis let kan spille en vigtig rolle, undervurderer mange mennesker den rent fysiske trang til at spise.
Sulten!
Trangen til at spise for meget (indtage for mange kalorier) er ikke sådan lige at få bugt med.
Når du taber dig ved hjælp af de gængse slankekure og -metoder, vil din krop begynde at protestere.
Mere om det i bøgerne Sikker Slank og Kunsten at ændre vaner.
Din krop stritter imod, når du taber dig. Resultatet kan blive, at du både bliver mere sulten og får endnu sværere ved at forbrænde fedtet i dine fedtdepoter. Din krop gør to ting i et forsøg på at genvinde det tabte:
- Forsøger at spare på energireserverne ved at sænke stofskiftet
- Forsøger at påvirke dig til at indtage mere mad, ved at øge din appetit.
Det er fordi kroppen opfatter sult og vægttab som en trussel, at den sætter disse mekanismer i gang (som øger din appetit og sænker stofskiftet).
Det kræver derfor en næsten umenneskelig viljestyrke og motivation at komme ned i vægt og fastholde vægttabet.
Problemet bunder i, at kroppen efter nogen tid begynder at betragte overvægten som den normale/bedste vægt.
Hvis en overvægtig person fx igennem længere tid har vejet 100 kg, bliver det DEN vægt, som hjernen regulerer appetit og stofskiftet ind efter.
Det er ikke alt for svært for en overvægtig, der normalt vejer ca. 100 kilo at tabe 5 kilo, hvis han i en kortere periode har været oppe på 105 kilo, da kroppen betragter de ca. 100 kilo som den bedste vægt. Men at komme længere ned er en svær opgave, da hjernen har justeret appetit og stofskifte ind efter at kroppen skal veje 100 kilo.
Det kræver langt mere end de fleste er klar over.
Det er ikke nok blot at gå på slankekur eller få en slankediæt fra en kostvejleder eller diætist, og tro at nu er problemerne løst.
Det kræver OMFATTENDE og flere konsekvente og permanente ændringer i kost- og livsstil, før kroppen begynder at se en lavere vægt som den bedste vægt. Det kræver, at du ændrer dine vaner på en måde som sikrer, at kroppen ikke eller kun i mindre grad ser dit vægttab som en trussel.
- Følg anvisningerne i bøgerne Sikker Slank og Kunsten at ændre vaner. Hvis du ikke allerede har bøgerne kan du købe dem her.
- Få god opbakning og støtte, så du bliver i stand til at gennemføre de radikale kostændringer, der er påkrævet.
2) For højt kolesterol og blodsukker
Hej John
Jeg skal prøve at tabe mig på grund af for højt kolesterol og blodsukker. Jeg har fra maj måned tabt 5 kg.
Jeg blev rigtig glad i sidste uge der havde jeg tabt et kilo mere, så i dag på vægten, havde jeg taget et kilo på igen. Sidste uge kom jeg ikke ud at gå i denne uge og som altid går jeg 4,5 km hver morgen og cykler ca. 6 km. Så syntes jeg det er surt, for så ved jeg ikke hvad jeg skal.
Jeg starter dagen med rugbrød 1 skive med fedtfattig ost 6 % frugt om formiddagen 1 skive brød til middag og en grovbolle om eftermiddagen eller A 38 og frugt. Aftensmaden er altid med grøntsager. Hvordan syntes du det lyder eller er det helt forkert. Jeg skulle gerne tabe tre kilo til.
Hilsen Marianne
Hej Marianne
Flot med al den motion ... og så er det jo surt, når vægttabet ikke følger med.
Fortsæt blot, vægten kan sagtens svinge lidt op og ned.
Følg programmet her. Spis dig mæt i sund mad. Især masser af grøntsager.
Højt kolesterol og blodsukker klares bedst og mest effektiv med veganerkost. Altså en kost uden kød og andre animalske fødevarer.
Det gælder i hvert fald om, at du spiser masser af grøntsager (det er svært at se fra din mail, hvor meget grønt du egentlig spiser). Kom gerne op på ca. et kilo frugt og grønt om dagen. Spis så få animalske fødevarer som muligt.
Med venlig hilsen
John Buhl