Slankenyt nr. 74. Uge 46, 2006
1) Naturligt anti-fedme stof i tang
2) Lavt glykæmisk indeks bedst til vægttab
Kære læser
Du er meget velkommen til at indsende spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet.
Med venlig hilsen
John Buhl
1) Naturligt anti-fedme stof i tang
Et dyreforsøg har vist, at den form for tang, der hedder wakame – der ofte bruges til at give smag til asiatiske supper og salater – indeholder en substans, fucoxanthin, der fremmer vægttab.
Når forsøgsdyrs foder blev tilsat fucoxanthin opdagede forskerne en 5 – 10 % fedtreduktion.
Forskerne mener at fucoxanthin måske virker ved at omdanne kalorier/fedt til varmeenergi. De mener også at fucoxanthin måske kan hjælpe med at gøre for store mavesække mindre.
Det er dog tvivlsomt, at overvægtige vil tabe sig nævneværdigt, selv om de spiser meget tang/Wakame, da fucoxanthin i tang ikke er let at optage.
Der skal nu foretages forsøg med mennesker, og forskerne håber på, at de finde en metode til at udvinde fucoxanthin fra tangplanter, der så evt. kan tages i tabletform.
http://www.aocs.org/news/story.asp?id=320
Kommentar:
Du kan ikke forvente at tabe dig, blot fordi du begynder at spise wakame eller anden form for tang, men derfor er det alligevel en god ide at inkludere tang i kosten – ikke mindst fordi tang både er næringsrig og kaloriefattig.
Wakame er bl.a. rig på kalk, magnesium, omega-3 fedtsyrer (186 mg pr. 100 g), karoten, K-vitamin, A-vitamin og folat (folinsyre).
Wakame kan spises rå i salat efter at have stået i blød i 3-5 minutter, men den koges som regel også nogle få minutter. På grund af sin delikate smag og konsistens kan den tilberedes på mange måder.
Læs evt. mere her:
http://www.helseonline.dk/product.asp?product=319&sub=29&page=1
2) Lavt glykæmisk indeks bedst til vægttab
Det glykæmiske indeks er en metode til at beskrive fødevarer i forhold til hvor meget blodsukkeret stiger, når vi spiser dem.
En kost der er rig på kulhydrater med lavt glykæmisk indeks ser ud til at være mere effektiv til at mindske fedtprocenten og sænke risikoen for kredsløbssygdomme end diæter med højt glykæmisk indeks og diæter med mange proteiner.
Tre diæter blev undersøgt af australske forskere:
- Diæt med 55 % kulhydrat, 15 % protein, højt glykæmisk indeks
- Samme som første diæt men med lavere glykæmisk indeks
- Kulhydrat 45 %, protein 25 % (magert kød), højt glykæmisk indeks
- Samme som 3) overfor, men med lavt glykæmisk indeks
Alle diæter gav samme vægttab. Men en kulhydratrig kost med lavt glykæmisk indeks fordoblede fedttabet.
Forskerne opdagede også at diæt nr. 3 fik mængden af dårligt kolesterol (LDL) til at stige, hvorimod diæt nr. 2 fik mængden af dårligt kolesterol til at falde.
(Kilde: Archives of Internal Medicine, July 24, 2006)
Læs evt. mere om det glykæmiske index her:
http://www.nomedica.dk/overspisning_og_kulhydrater.htm