Slankenyt nr. 94. Uge 47, 2007
- Tager du på af medicin?
- Mail: Brød
- Ugens slanketip: Mangelfuld kost kan øge din appetit
1) Tager du på af medicin?
Har du meget svært ved at tabe dig eller holde vægten nede, samtidig med at du tager medicin, finder du måske en af årsagerne i medicinskabet.
Ifølge en artikel i bl.a. det norske Legemiddelverket er der god grund til at være opmærksom på, at flere typer medicin kan medvirke til overvægt.
En lang række lægemidler kan nemlig føre til større eller mindre vægtstigning påpeger forskere fra bl.a. Harvard Medical School Division of Nutrition.
Det gælder fx:
- Allergimedicin der indeholder diphenhydramine (som fx Benadryl). De svækker energien, så du let bliver mindre aktiv og forbrænder færre kalorier
- Antidepressiv medicin. Nogle antidepressive lægemidler påvirker neurotransmittere i hjernen, der kontrollerer appetit og humør. Resultatet kan blive, at du begynder at spise en del mere, end du forbrænder
- P-piller kan give en vægtøgning på op til et par kilo, da østrogenet i p-pillerne kan give væskeophobning i kroppen
- Prednison og prednisolon som ofte bliver brugt for at behandle ledegigt og kroniske betændelser, kan give kraftig appetitøgning
- Medicin mod diabetes vil ofte medvirke til vægtstigning
- Visse typer sovepiller kan sænke forbrændingen eller ændre på de hormoner, der regulerer appetit
- Visse lægemidler mod migræne kan også få dig til at spise mere.
Kilde: Legemiddelverket 11-11-2007 og WebMD.com 1-10-2007
Kommentar:
Snak med din læge, hvis du mistænker, at din medicin gør det ekstra svært at komme ned i vægt. Måske er det muligt at skifte til en anden type medicin, der er mindre tilbøjelig til at give vægtstigning, eller måske er det muligt at trappe medicinen ned. Følg lægens anvisninger.
Sørg samtidig for at spise mad, du kan spise meget af, uden at tage på!
Ekstra motion kan øge forbrændingen og være med til at forhindre, at du tager på af din medicin.
Paradoksalt nok vil vægtstigning forværre diabetes, og mange mennesker med psykiske problemer opdager, at de på den ene side føler, at de bliver nødt til at tage medicin, samtidig med at de har det psykisk dårligt med, at de bliver større og større.
Læs evt. også mere om, hvordan en sund livsstil mv. i mange tilfælde kan gøre medicin unødvendig
2) Mail: Brød
Hej John!
Jeg er i gang med at tabe mig og læser og bruger derfor mange af dine gode råd.
Du og mange andre skriver altid at man så vidt muligt skal holde sig fra hvidt brød, og i stedet spise groft og mørkt brød. Hvorfor?
Jeg spørger fordi jeg et andet sted – hvor man sætter ind på fedtfattig kost – skriver, at man gerne må spise hvidt brød.
Hvad er forskellen på hvidt brød og mørkt/groft brød – specielt i henseende til, når man gerne vil tabe sig?
Du skriver fuldkornsbrød – er det med alle mulige kerner – de som indeholder en masse (sundt?) fedt eller et andet du mener?
Med venlig hilsen
Heidi
Hej Heidi
Det handler om at spise sundt og næringsrigt, uden at få for mange kalorier.
Hvidt brød er fattig på næringsstoffer (indeholder alt for mange kalorier i forhold til hvor meget næring/rigtig mad du får).
Hvidt brød har også lettere ved at forstyrre dit blodsukker end groft brød.
Fuldkornsbrød er brød bagt med fuldkornsmel/grahamsmel. Det indeholder mange kostfibre og mætter godt. Samtidig indeholder fuldkornsprodukter også en række andre gode stoffer, herunder vitaminer og mineraler.
Det er fint, at brød også fx indeholder solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø og/eller nødder. Men sørg for at brød med disse kerner også indeholder fuldkornsmel.
Husk dog, at selv om fuldkornsmel er langt sundere end hvidt brød, er det grøntsagerne, du skal fokusere på – især så længe du ønsker at tabe dig.
Med venlig hilsen
John Buhl
3) Ugens slanketip: Mangelfuld kost kan øge din appetit
Har du alt for let ved at spise for meget, så prøv at spise sundere.
Mangler din krop vigtige næringsstoffer, øges din appetit i et forsøg på at få de manglende næringsstoffer.
Det er en af grundende til at et effektivt slankeprogram skal indeholde næringsrige fødevarer, som er forholdsvis fattige på kalorier.
Det er bl.a. derfor, at sund mad også er god slankekost.