Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 103. Uge 8, 2008


  1. Kunstige sødestoffer kan give ekstra appetit
  2. Mail: Tabt 10 kilo på en måned
  3. Mail: Hvordan får jeg forbrændingen op?

Kære læser

Er du vild med den søde smag, men vil undgå kalorierne fra sukker, bruger du måske produkter med kunstige sødestoffer.

Der findes jo efterhånden mange færdigretter -- ja, endog ”slankeretter” og is -- der er sødet med kunstige kaloriefrie sødestoffer, så vi med (næsten) god samvittighed kan spise alt det, vi ellers må undvære, når vi ønsker at tabe os.

Men der er et problem: Måske tager du på af kunstige sødestoffer!

Kunstige sødestoffer har i flere år været mistænkt for at forværre vægtproblemer, og der er nok noget om snakken.

Jeg har bl.a. tidligere skrevet om det i bogen ”Fat for Life? (vil du altid være overvægtig?)” og undersøgelsen her.

Mere om emnet i dette nyhedsbrev.

Du er meget velkommen til at indsende spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl


1) Kunstige sødestoffer kan give ekstra appetit

Anvendelse af kunstige sødestoffer ser ud til at gøre det sværere at kontrollere indtagelsen af kalorier og derved forårsage vægtstigning.

Et amerikansk eksperiment med rotter tyder i hvert fald på, at vi tager på, når vi spiser fødevarer der er sødet med kunstige sødestoffer i stedet for sukker.

Rotter, der spiste yoghurt sødet med sukker, tog mindre på, end rotter der fik yoghurt sødet med det kaloriefri sødestof sakkarin.

Rotterne, der fik yoghurt med det kunstige sødestof, indtog nemlig senere flere kalorier, end de rotter der fik yoghurt med sukker. Derfor tog de også mere på i vægt.

Det har sandsynligvis noget at gøre med, at kunstige sødestoffer snyder kroppen med den søde smag. Og kroppen derfor kompenserer for de manglende kalorier, den er blevet snydt for, ved at spise mere senere.

Når du bruger føde- og drikkevarer med kunstige sødestoffer ender du altså let op med at indtage endnu flere kalorier, end du ellers ville have gjort.

Det gælder i hvert fald sødestoffet sakkarin, som blev brugt i undersøgelsen, men resultatet kan sandsynligvis umiddelbart overføres til at gælde alle kunstige sødestoffer.

Det er uvist, hvorfor det forholder sig sådan, men forskernes tese er, at kroppen automatisk forbinder den søde smag med et højt kalorieindtag, og derfor forbereder sig på at fordøje et forholdsvist kalorierigt måltid. Men når kroppen så registrerer, at den alligevel ikke får de kalorier, den forventede, efterspørger den hurtigt flere kalorier, og du bliver igen sulten.

Giver kunstige sødestoffer dårligere forbrænding?

En anden mulighed, forskerne overvejer, er, at kroppens forbrænding nedsættes, når vi spiser kunstige sødestoffer.

Efter et måltid stiger kroppens temperatur nemlig, i den tid vi forbrænder maden, men i ovennævnte eksperiment skete det blot ikke i samme omfang hos de rotter, der fik mad med kunstige sødestoffer.

Kropstemperaturen hos de rotter, der fik kunstigt sødet yoghurt, steg mindre end hos de rotter, der fik yoghurt sødet med sukker.

Det er altså muligt, at du både spiser mere og forbrænder mindre, når du vælger mad- og drikkevarer sødet med kunstige sødestoffer frem for de mere kalorieholdige.

Kilde: Kilde: Swithers SE, Davidson TL. A Role for Sweet Taste: Calorie Predictive Relations in Energy Regulation by Rats. Behavioral Neuroscience, Vol. 122, No. 1.  2008 Feb;122(1):161-73. Læs evt. mere om undersøgelsen her (på engelsk)

Kommentar:

Undersøgelsen blev foretaget på rotter, så måske viser fremtidige undersøgelser med mennesker, at vi reagerer anderledes, men eftersom de kunstige sødestoffer alligevel ikke er sunde -- og altså sandsynligvis medvirker til overvægt -- er der god grund til at vælge en sundere fremgangsmåde. Fx Sikker Slank


2) Mail: Tabt 10 kilo på en måned — læste Kunsten at ændre vaner

Hej

Den 7. januar gik jeg på kur. I dag den 5/2 vejer jeg 9,7 kg mindre – den 7/2 vil jeg veje 10 kg mindre end for en måned siden. Jeg indså efter at have læst bogen, hvor stor en modstander, jeg havde — kroppen vil tilstræbe tilfredsstillelse, undgå smerte og ubehag og at spare på energien. Jeg var blevet sukkerafhængig og havde dårlige vaner.

Tak for en god bog!

Mvh.
Randi


3) Mail: Hvordan får jeg forbrændingen op?

Kære John.

Hvad skal man spise og drikke for at sætte forbrændingen op?

Slanker grøn te -- jeg mener at have set det i annoncer?

Jeg læser med glæde alle dine mails -- tak for dem.

Venlig hilsen
Anny

Kære Anny

Nogle ting hjælper LIDT på forbrændingen -- fx grøn te og stærke krydderier.

Men det er ikke en god ide at spise, for at holde forbrændingen oppe, da gevinsten er meget lille, og vægttab mest handler om at tilegne sig sunde kostvaner, du har det godt med og let kan følge.

Den klart bedste og mest effektive metode til at øge stofskiftet er mere motion, mere bevægelse.

Med venlig hilsen
John Buhl

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab