Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 107. Uge 21, 2008

  1. Svært overvægtige reducerer risiko for hjertesygdom med motion
  2. Mail: Vægttab med succes

1) Svært overvægtige reducerer risiko for hjertesygdom med motion

Kvinder der er overvægtige kan reducere deres risiko for hjertesygdom ved at motionere mere. Det viser et nyt studie.

Det ser dog alligevel ud til, at selv meget fysisk aktivitet ikke fuldt ud kan fjerne øget risiko for hjertesygdom blandt overvægtige kvinder, hvis de ikke samtidig taber sig.

Forskerne studerede, hvilken effekt kombinationen af svær overvægt og inaktivitet havde på hjertet.

De brugte data fra ”the Women's Health Study”, som inkluderede 39.000 kvinder der var 45 år eller ældre.

Efter 11 år havde 948 kvinder været udsat for et hjerteanfald eller anden form for hjertesygdom.

Som forventet havde fysisk aktive normalvægtige den laveste risiko for hjertesygdom.

Sammenlignet med denne gruppe havde inaktive svært overvægtige 2,53 gange større risiko for at udvikle hjertesygdom i perioden.

Det viste sig, at både overvægtige og svært overvægtige mindskede deres risiko for hjertesygdom, hvis de var fysisk aktive, også selv om risikoen aldrig kom så langt ned som hos de fysisk aktive normalvægtige.

Kilde: Archives of Internal Medicine 2008;168(8):884-890
The Joint Effects of Physical Activity and Body Mass Index on Coronary Heart Disease Risk in Women

Kommentar:

En del overvægtige -- især svært overvægtige -- føler ikke, de kan overkomme at dyrke nok motion.

Men der er mange gode grunde til at gøre daglig motion til en vane!

Daglig motion har en gavnlig indvirkning på vægten (især på længere sigt), forbedrer humøret og er i høj grad vigtig for sundheden!

Det behøver ikke være så svært endda at få nok motion. Stort set alle, også svært overvægtige, kan klare gåture, cykelture eller svømning.


2) Mail: Vægttab med succes

I sommeren 2006 mærkede jeg for første gang vand i benene – og først der blev jeg egentlig opmærksom på min overvægt.

Underligt nok havde det faktisk slet ikke generet mig at jeg efter fødslen af mit andet barn i nov. 2003 tog gevaldigt på -- jeg tænkte faktisk dengang at det da ikke var så slemt! Men da jeg altid har været en meget sporty person lagde jeg hurtigt mærke til at jeg altså pludselig havde fået vand i benene og f.eks. slet ikke kunne løbe mere.

Jeg led også meget af forstoppelse, halsbrand og hovedpine. Men da jeg havde haft det sådan i lange tider tænkte jeg derfor ikke særlig meget over det. Sådan var det jo bare.

Men jeg fik da taget mig et grundigt ”kik” ind i spejlet og var faktisk meget rystet over hvad jeg så!

Jeg var blevet direkte FED og overvægt har ellers ALDRIG ligget til mig eller nogen i min familie (men der sker altså desværre noget med kroppen når man har født børn).

Jeg kan huske at jeg tidligere altid grinte lidt indeni når jeg hørte fra folk som sagde at vægten bare var kommet ”snigende”. Men nu er jeg altså tilbøjelig til at give dem fuldstændig ret.

Min vægt kom faktisk ”snigende” jeg havde slet ikke bemærket det.

Ovenpå dette ”syn” blev min mand (som også havde fået en del ekstra kilo på bagen) og jeg enige om at tilmelde os Slankedoktoren på nettet i sensommeren 2006. Jeg må indrømme at jeg faktisk dengang ikke troede på at det ville lykkes. Også fordi at jeg aldrig har troet på ”slankekure/programmer”. Men det viste sig faktisk at blive rigtig godt. Det at man selv kontrollerede sin vægt og kost og det at der ikke var nogen løftet pegefinger motiverede mig faktisk ret godt. Og det bedste var at jeg havde adgang til en masse gode fedtfattige opskrifter med meget mere grønt. Og faktisk startede jeg med at tabe 12 kg. på 3 måneder. (jeg startede jo med en kampvægt på 96 kg.). Jeg må indrømme at det i starten var en stor omvæltning lige pludselig at skulle spise så meget frugt og grønt. Jeg har desværre aldrig før dette sat rigtig pris på at ”gnaske frugt og grønt”. Jeg spiste måske et stykke frugt om ugen højst og ligeså med grønsager. Derfor startede jeg også med at investere i en (meget let anvendelig) blender og hver dag drak jeg en stor frugt smothie med alt muligt forskelligt frugt. Og dette gav mig faktisk smag for en masse forskelligt og nyt eksotisk frugt (mango, papaya).

I julen 2006 hvor jeg havde tabt de 12 kg begyndte jeg at bemærke en anden ting. Nemlig at jeg tabte mig fint, men at jeg faktisk ikke havde fået meget mere energi!

Jeg følte også at jeg HELE tiden skulle passe på og nærmest ”vogte” over hvad jeg spiste.

For selv om jeg spiste mere grønt og sundt kunne jeg godt mærke at et ekstra stykke kød eller lidt ekstra dressing eller en ekstra ostemad straks kunne ses på vægten. Og da jeg så samtidig ved en tilfældighed kom til at se en temmelig barsk video (”meet your meet”) inde på nettet om hvordan vi behandler vores slagtekød besluttede jeg mig for at udelade kød – bare for et stykke tid sagde jeg til mig selv dengang.

Jeg allierede mig også med et par fremragende vegetar kogebøger blandt andet ”Vegetar Light”.

Og det mest underlige var, at jeg slet ikke savnede kødet overhovedet. Jeg må jo indrømme, at mine omgivelser reagerede meget chokeret på det at jeg ikke mere spiste kød. Men efter nogle måneder begyndte de at vænne sig til det.

Det jeg tit fandt lidt morsomt var at folk slet ikke vidste hvad de så skulle lave til mig (andet end salat) hvis vi f.eks. var ude og spise hos andre. (Tænk at kød er blevet så indgroet en del af vores daglige kost at man slet ikke får øjnene op for alle de lækre grønsager og bælgfrugter der er, og jeg havde det jo selv sådan tidligere).

Men tit og ofte tog jeg bare selv en vegetarret med ud og det herlige var at de fleste satte rigtig stor pris på det og spiste med velbehag.

I Januar 2007 havde vægten stået meget stille i meget lang tid. Mit energi niveau var ikke blevet bedre og jeg kunne mærke at min daglige indtagelse af mættet fedt (yougurt og ostemad og diverse dressinger til min aftensmad) stadig fyldte for meget i min kost. Derfor valgte jeg for en tid at prøve at droppe mælkeprodukterne også.

Jeg var selv noget skeptisk må jeg indrømme -- men da jeg efter ca. 2 måneder begyndte at få en helt fantastisk energi og overskud fortsatte jeg med dette.

Det er nu over et år siden at jeg helt droppede kødet og ca. 6 måneder siden jeg droppede mælkeprodukterne (dog kan jeg godt finde på at spise en ostemad engang imellem hvis jeg er ude) og jeg har det faktisk nærmest fantastisk.

Jeg er lige blevet 43 år og har mere energi end nogensinde.

Jeg har i lang tid svømmet en hel del da jeg på grund af min vægt ikke kunne så meget anden sport.

Men nu er jeg også begyndt at løbe og styrketræne og det går bare rigtig godt.

Folk spørger mig tit om jeg ikke syntes jeg går glip af noget og mister noget ”livskvalitet” ved at leve på denne måde. Hvorpå jeg 100 % sandfærdigt kan svare dem at denne nye livsstil er lig med ”livskvalitet” for mig. For jeg kan jo mærke hvor godt min krop reagerer på den nye kostomlægning som jeg har valgt.

Jeg har tabt de overflødige kg. Jeg har ikke vand i benene mere, jeg har ikke forstoppelse mere, jeg har heller ikke halsbrand og hovedpine mere.

Ja -- resultatet snakker vist for sig selv.

Jeg har nu i alt tabt 21 kg. og mit BMI ligger inde for normalen og de sidste 6 måneder har min vægt ligget meget stabilt, og jeg tænker slet ikke over min vægt mere.

Folk spørger også tit hvordan i alverden jeg kan spise så meget stadigvæk og ikke tage på i vægt.

Men det er jo fordi at hvor jeg før spiste slik, kager, chips, kød og fede saucer spiser jeg nu frugt, grønt og nødder i overflod, Og så spiser jeg 6-7 gange om dagen men små måltider.

Jeg er dog ikke altid lige god til at sidde og gnaske gulerødder og blegselleri men derfor har jeg også købt mig en foodprocessor så ud over min daglige frugt smothie laver jeg mig også en grønsagsjuice. Og jeg har efterhånden lært at lave nogle rigtige gode nogle.

Faktisk har mine smagsløg også ændret sig utroligt meget her det sidste halve års tid.

Jeg kan lide nogle ting nu som jeg ikke kunne tidligere. Men der er da også frugt og grønt jeg bestemt ikke bryder mig om. F.eks. bryder jeg mig overhovedet ikke om banan. Men så camouflerer jeg den i min frugt smothie. Jeg bryder mig f.eks. heller ikke om avocado men jeg er til gengæld helt vild med guacamole så på den måde kan man omgå og få spist de madvarer som man ikke bryder sig om. Hermed ikke sagt at man skal spise noget som man bestemt ikke kan lide (men mig bekendt er banan og avocado meget sundt).

Men selvfølgelig er sådan en kostomlægning her jo også en proces. Man bliver jo ikke frugt- og grønssagsgnasker fra den ene dag til den anden (specielt ikke når man har spist som jeg har før).

Det er en stor omvæltning. Men jeg syntes bare ikke at jeg havde noget at tabe ved at prøve det.

Dog har jeg fra starten taget en daglig vitaminpille for at sikre mig at jeg fik de vitaminer som jeg havde brug for.

Nu skal det jo heller ikke lyde så rosenrødt og nemt for det har det bestemt ikke været hele vejen. F.eks. har jeg hele tiden dagligt stået og lavet almindeligt ”dansk mad” til resten af familien herhjemme. Og den eneste der gider at spise min ”grønne mad” herhjemme er min lille datter -- hverken min søn eller mand gider at spise det. Men jeg fortsætter ufortrødent alligevel. Hvorfor? Fordi jeg kan mærke at denne livsstil er den rigtige for mig og min krop (og jeg håber på at jeg på et tidspunkt kan inspirere resten af familien, det er da i hvert fald lykkes med min lille datter).

PS. Til sidst vil jeg lige indskyde at jeg altså også engang imellem tager mig et kæmpe stykke chokolade eller et stykke kage eller andet (og det betyder intet på vægten så længe det kun er engang imellem). For det skal der så sandelig også være plads til når behovet er der.

Med venlig hilsen Helle

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab