Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 145. Uge 24, 2010

Er det nok at sænke kostens kalorieindhold?

En undersøgelse foretaget af forskere ved Oregon Health & Science University viser, at det sandsynligvis ikke er nok kun at reducere kalorieindtagelsen, hvis du ønsker et betydeligt vægttab.

Det ser nemlig ud til, at kroppen forsøger at påvirke dig til at sænke dit aktivitetsniveau (hvor mange kalorier du forbrænder), når du sænker indtagelsen af kalorier.

En mekanisme, der kan forhindre eller begrænse dit vægttab.

Forskere studerede 18 aber, som i flere år fik en fedtrig kost. Aberne blev derefter sat tilbage på en mere fedtfattig kost (almindelig abekost) med 30 % færre kalorier. I løbet af den næste måned blev abernes vægt og kost nøje overvåget.

Overraskende nok var der ingen væsentlig ændring i abernes vægt efter en måned. Men det viste sig, at abernes naturlige aktivitetsniveau begyndte at falde, så snart de kom på en kaloriereduceret diæt. Og da kalorieindtaget yderligere blev reduceret i den efterfølgende måned, faldt abernes fysiske aktivitetsniveau endnu mere.

En kontrolgruppe bestående af tre aber blev trænet til at motionere en time dagligt på et løbebånd. Disse tre aber tabte sig som forventet, når kalorieindtagelsen blev sænket.

Undersøgelsen viser, at det sandsynligvis ikke vil medføre betydeligt vægttab kun at sænke kostens kalorieindhold, men at kostændringer skal kombineres med motion for at give et betydeligt vægttab.

Kilde: Elinor L. Sullivan og Judy L. Cameron
A rapidly occurring compensatory decrease in physical activity counteracts diet-induced weight loss in female monkeys
Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 298: R1068-R1074, 2010. First published January 13, 2010; doi:10.1152/ajpregu.00617.2009
0363-6119/10

Kommentar:

Selv om undersøgelsen blev foretaget på aber, aktiveres de samme mekanismer givetvis også let hos os mennesker, når vi sænker kalorieindtagelsen.

Undersøgelsen viser altså, at din krop let kan påvirke dig til at bevæge dig mindre, når du begynder at indtage færre kalorier.

Dette er en naturlig overlevelsesmekanisme.

Når du vil ned i vægt er det en fornuftig strategi at tage højde for kroppens tendens til at bevare og forsvare sine fedtdepoter. Det klarer du ved:

  1. Vær bevidst om kroppens tendens til at spare på kalorier.
  2. Sørg for at fastholde eller øge dit aktivitetsniveau, når du indtager færre kalorier.
  3. Sørg for at fastholde eller sænke din kalorieindtagelse, når du forbrænder flere kalorier med motion.

Nøglen til et sundt vægttab er at kombinere sund slankekost med nok motion. Det er en strategi, der vil føre til vægttab, uden din krop gør ret meget modstand!


Mail: Hvor mange kalorier forbrænder jeg?

... jeg ved ikke hvor mange kalorier jeg forbrænder om dagen.

Jeg arbejder på kontor, hvor jeg sidder ned det meste af dagen, men jeg er ret aktiv og dyrker motion i min fritid. Jeg vejer 70 kilo og vil gerne smide de 10!

Hvor mange kalorier tror du at jeg dagligt forbrænder?

Med Venlig Hilsen
T.

Hej T.

Der er for mange faktorer der bestemmer, hvor mange kalorier du forbrænder, til at jeg kan sige det præcist, men det er givetvis mere end 2000 kcal.

Hvis du fx holder dig på et sted mellem 1500 og 1800 kalorier dagligt, vil det være mindre, end du forbrænder, og du vil tabe dig.

Med venlig hilsen
John Buhl

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab